• A Prizmás szemüveg lenne számomra a megoldás?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor úr! AZ ELŐZŐ VÁLASZÁRA SZERETNÉK REAGÁLNI, ÉS ÚJABB KÉRDÉST FELTENNI! Azóta voltam egy pár vizsgálaton, hogy kiderítsem mi lehet a probléma. Ha visszavennék -0,5-re a dioptriát, nem lenne meg az 1,0 vizus, sajnos. Szemészeten megmérték cycloplégiában is a szemem fénytörését amire a következő értékek jöttek ki: J: -1,25 cyl +0,75 Ax 80 fok B: -0,5 cyl +0,5 Ax 95 fok A szemész szakorvos szerint ilyen gyenge dioptriáktól biztos nem fáj a fejem, keressem a problémám inkább a neurológián. Csak az a helyzet hogy meg mernék esküdni hogy csak akkor fáj a fejem ha a szemüveg rajtam van. Voltam Polatest vizsgálaton is egy magánszemorvosnál, annak az eredménye a következő lett: J: -0,75 Cyl -0,25 Ax 0fok (3 prizmafok; prizma alap ki) B: plan Cyl -0,25 Ax 30fok (3 prizmafok; prizma alap ki) Viszont az orvos, aki vizsgált, azt mondta, hogy szerinte az oldalanként 3-3 prizma hiánya nem okoz fejfájást……nem tudja garantálni hogy ennek a hiányától fáj a fejem. Utána beszéltem 2 optometristával, aki igazi szakembernek tekinthető Magyarországon a prizmás korrekciókat illetően, ők a következőket mondták: „A 3 hasáb az oldalanként értendő, tehát összesen 6cm oldalirányú eltérést diagnosztizáltak nálad egy méter távolságban. Azaz 5m-ről már 30cm az eltérés a két szemed által látott kép között. Ez nem kevés, de azt jó tudni, hogy oldalirányú eltéréseket viszonylag jól tudunk kompenzálni - persze személyfüggő is a dolog, van aki adott körülmények között simán lealkalmazkodik, akár 15-20 PrDptr-t is, van akinek meg már 1-2 hasáb eltérés is problémát okoz. Pupillatágításos vizsgálat: ok, de tényleg nem ez a mérvadó. Ellenben az ott mért cylinder-értékeket én azért egy keresztcylinder személyében bemutatnám neked, hogy tényleg elég e az a "sima" szférikus korrekció.” A másik optometrista aki szintén igazi szakértő a témába, még tovább ment ennél: Ő azt állítja hogy szerinte "soha nem is láttam a két szememmel egyformán, és ezt a Márciusban a felírt szemüveg megváltoztatta. Ezzel nem is lenne probléma ha nem lenne egy kis rejtett kancsalságom. Azt állítja ez is megvolt, mindig is, csak valószínűleg nem zavart mert egy szemmel néztél. Most, hogy mindkettő éles, azért hogy ne lássak más irányba a szemeimmel, illetve ne legyen kettőződő kép, ezt most a szemmozgató izmaimmal kompenzálom. És miután ezt eddig nem kellett, nagy megterhelést ró az idegrendszeremre. Az pedig fejfájással igyekszik rávenni arra, hogy pihenj, csukd be a szemeidet, ne kelljen teljes ébrenlét alatt izommal egyenesben tartani a szemeidet, nézővonalaidat. Azt javasolta szemüveg kell, hiszen ha nem hordom, a balt terhelem csak + sztereólátásom csökkent teljesítményű. Prizma is kell, hogy csökkentsék az idegrendszerem terheltségét. Tűpontos korrekció meghatározás szükséges + annyi prizma minimálisan hogy panaszmentes legyek." Tényleg amiatt a 3-3 prizma hiánya miatt fájhat a fejem? Mi a véleménye erről a Doktor úrnak? Tisztelt Doktor Úr! 25 éves Férfi vagyok. Márciusban elmentem a szemészetre, mert a jobb szememre homályosan láttam távolra. Sajnos meg mernék rá esküdni, hogy ez az egyik napról a másikra történt meg. A szemészeten az autórefraktométer (pupillatágítás nélkül) a jobb szememre -0,75 Dioptriát, a bal szememre -0,25--0,5?? dioptriát mért. A táblaolvasásnál a jobb szemem -0,5 dioptriával tudta végigolvasni, a bal szemem 0 dioptriával. Utána pupillatágításban vizsgálták a szemem réslámpával, + szemnyomást is mértek, DE pupillatágításban/sugárizombénításba NEM mérték le a szemem fénytörését autórefraktométerrel. Nyers visus értékek: Jobb szem: 0,5 bal szem: 1,0. Végül felírtak egy receptet (-0,5; 0) szemüvegre. Ezt a szemüveget el készítettem áprilisban. de sajnos borzalmasan kényelmetlen volt a szemüveg, ráadásul ferdén is állt rajtam, és olyan vastag volt a szára, hogy senki nem tudta volna meghajlítani. Megjegyzem eléggé fájt is benne a fejem, kb 5 napot hordtam. Nagyon elegem lett belőle, inkább lenyeltem némi vesztességként az árát. Májusban elmentem az Ofotértbe (az előzőt nem ott készítettem) új szemüveget készíttetni. Az ottani látásvizsgálaton az autórefraktométer a jobb szememre -1,25 Dioptriát, a bal szememre -0,5 Dioptriát mért. A próbakeretbe a jobb szememmel -0,75 dioptriával láttam jól a visus vetőtő által vetített képet, a bal szememmel -0,25 Dioptriával. Így az ottani optometrista -0,75; -0,25 szemüveget javasolt., mondtam neki rendben legyen az (nyers visus: Jobb 0,4 Bal 0,9). Május 21.-környékén elkészült a szemüvegem. Az első nap meg is örültem neki, hogy milyen jó kényelmes szemüveget kaptam, milyen jól látok vele, nem fáj tőle a fejem. De kb a 2.napon ettől is elkezdett fájni a fejem, igaz nem annyira mint az előző szemüvegtől. Sajnos azóta is szinte minden nap fáj tőle a fejem. Ráadásul távolba nézéskor (pl.: autóban ülve), gyakran ég tőle a jobb szemem. Érdekes, hogy közelre nézéskor nem. Más oldalon láttam, hogy azt szokták javasolni az orvosok hogy érdemes lenne PUPILLATÁGÍTÁSBAN lemérni a szem fénytörését (nos nekem eddig nem csináltak ilyet), és ez alapján állapítanák meg a dioptriát, amit állítólag kicsit nehezebb megszokni, de ez megoldást jelenthet. Más fórumokon meg azt olvastam hogy egy pár embernek az vált be amit az autórefraktométer kidobott (nagyobb dioptria), és nem pedig az amivel a próbakertbe elérték a 1,0 visus értéket. Mit javasol? Érdemes lenne pupillatágításban / sugárizombénításban is lemérni a szemem fénytörését? Dr. Cserháti Zoltán válasza a látóélesség, szemüveg, myopia, hypermetropia témában Kedves Uram! Az Ön által említett dioptriák nem "nagy" dioptriák, azonban a látóélességben igenin számítanak. Vagyis, amennyiben -0.5Dsph-t "elfogad" a szeme, kényelmesebben lát (a táblán a legutolsó számot is), akkor javasolt annak viselése. Természetesen, ilyenkor enyhe fejfájás felléphet, míg meg nem szokja azt az adott dioptriát. A különböző autorefraktométerek - sajnos - sok esetben finom különbségeket tudnak mutatni/mérni, erre nem tudok mit mondani. A kiírt érték azonban mindig csak "segíti" a kollégákat (optikus, szemész), hogy milyen dioptriájú lencsét fogad el a beteg. Alapvetően a gyermekek látóélességét (diotria igényét) szoktuk pupillatágításban (ún. cicloplégiában) vizsgálni, azt gondolom, hogy az Ön esetében ez nem feltétlenül szükséges. Ha nagy különbségek vannak, azért megpróbálható, hiszen Ön is még fiatal, ezért lehet, hogy annyira akkomodál, hogy végül nem is szükséges a mínuszos szemüveg, hanem egy pluszos szemüvegre van szükséges. (Látens hypermetropia) Természetesen, ezt csak vizsgálattal tudjuk megerősíteni. Remélem segítettem,

        Dr. Cserháti Zoltán válasza a látóélesség, szemüveg, myopia, hypermetropia, prizma témában

        Kedves Uram! A fejfájások hátterében állhatnak olyan fénytörési hibák, amik nincsenek kikorrigálva. Azonban, ha ezt számos helyen és módon (cycloplegiaban is) vizsgálták és javasoltak szemüveget, akkor azt hordani érdemes. Mindazonáltal, amennyiben van prizma igénye - és ezt többen is alátámasztották - akkor érdemes olyan szakemberhez menni, aki ebben napi szinten jártas és tud ilyen szemüveget felírni. Én nem találkozom ilyen sok pácienssel, ezért nem tudok érdemben nyilatkozni. Fontos tudni, hogy az ilyen jellegű fejfájások mögött akár neurológiai probléma is állhat, ezért ilyen irányába is érdemes lehet felkeresni egy szakembert. Remélem segítettem! Üdvözlettel,


        Kérdés: 2019. november 10., 21:11; Megválaszolva: 2019. november 12., 19:51

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Jó napot kívánok!.40 éves nő vagyok. Pár éve makula degenerációt diagnosztizáltak mindkét szememen. Vitelliform laeziónak tartják. Munkahelyemen új munkakört, irodai munkát kaptam, délutánra a szemem nagyon kifárad szúródik. Ronthat-e a...
        Kedves Doktorúr! Tegnap éjszaka amikor leoltottam a lámpát lefekvés után, észrevettem, hogy félhomályban (valamennyi fény még szűrődött be kintről) a bal szemem elött mintha valamilyen szürke fátyol lenne és homályosan látok. Amikor...