Perifériás látótérkiesés időlegesen?

Tisztelt Doktor Úr/ Doktor Nő! A mai napon olyan furcsa és ijesztő dolgot tapasztaltam, amit még előtte soha. Úgy kezdődött, hogy kissé káprázott a szemem, azt hittem, belenézhettem egy lámpába, ezért nem foglalkoztam a dologgal. Ezután kb fél órával hirtelen azt vettem észre, hogy a baloldali szememmel ha egyenesen nézek, a baloldali perifériára mintha megvakultam volna, szürkés homályt láttam. Tehát ha valaki állt volna mellettem a bal oldalamon, nem láttam volna. Rettentően megijedtem! Ez a látáskiesés kb 5 perc alatt elmúlt, se előtte, se azóta nem volt ilyen gond. Ez az előző nap történt. Nem tudom, mi lehet ez, de félek, hogy később is előjön, vagy valami komolyabb dolog tünete. Eddig soha semmi ilyet nem tapasztaltam. Szemüveges vagyok, a fejem nagyon ritkán szokott csak fájni változó időjárás esetén. A szememben gyerekkori toxoplasma fertőzés miatt hegek találhatók, amik eddig szerencsére nem okoztak látásproblémát, rendszeresen vizsgálva vannak. Édesanyám magas vérnyomásra szed gyógyszert, emiatt nekem is mérték, de az orvosok szerint (egyelőre) nekem nem magas a vérnyomásom. Félek elmenni orvoshoz, nem tudom, mit tegyek.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Cserháti Zoltán válasza látászavar témában

Kedves Hölgyem!

Az Ön által említett panaszok, tünetek több szemészeti kórképre is jellemzőek lehetnek. Az egyik a retinaszakadás (esetleg -leválás) , amely leginkább a perifériás területeken szokott kialakulni. Ilyenkor a beteg hasonló panaszokat tapasztal, mint amit Ön is leírt. Ez esetben lézerkezeléssel orvosolható a dolog. Rosszabb esetben ebből kialakulhat egy retinaleválás, de természetesen ez egy folyamat, nem jelenti azt, hogy Önnél ez történt.

A másik gyakori eset, amikor az üvegtest (ami kitölti a szemgolyót) hátsó része leválik, hátsó határhártya leválás alakul ki egy területen. Ez esetben teendő nem szükséges, bizonyos időközönként kontrollálni kell. Mindenképpen mihamarabbi pupillatágításos vizsgálatot javasolok, ahol körben a retinát meg tudják nézni.

Az Ön által említett magas vérnyomás (leginkább a kiugrások) okozhatnak elhomályosuló látást, az értékek szoros kontrollra javasolt ez esetben.

Üdvözlettel,

Kérdés: 2018. március 30., 02:19; Megválaszolva: 2018. április 03., 13:04
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Szememben ...
Látászavar. Szedüles
Látászavar
Kb másfél órája a jobb, retina-műtött (2014: PPV, epiret.membráneltávolítással, majd 2015-ben szürkeh.) szemem előtt femete...
Szemészeti vizsgálatok
Tisztelt Doktor! Pár hete felerősödtek látászavar panaszaim, aminek szeretnék most már a végére járni. Főleg félhomályban látok rosszul, apró...
Látásprobléma
Tisztelt Doktornő! Pár hónapja világos háttérnél pontokat kezdtem el látni.Fehér vékony vagy rácsos tárgyak mintha mozognának. Kicsit a migrén...