lézeres szemműtét és BNO,

Tisztelt Doktor úr! Nagyon nehezen jutok el szemészetre, így fontos lenne a válasza! Pár éve látóideg gyulladás miatt elvesztettem a látásomat a jobb szememre. (papilla oedema, maculatája oedema is le van írva.) Csak fehér "tejüveg színben látok erre a szememre, de ez nagyban bezavar a bal szemem látására. Kérdésem, hogy létezik-e valamilyen korszerű módszer, amivel le lehetne takarni ezt a szememet és mégsem néznék ki vele furán. (például sötétített az egyik üvege egy szemüvegnek? ) Vagy mit szoktak tenni egy ilyen szemmel? Már többször gondolkodtam rajta, hogy inkább napba nézek, csak vakuljak meg rá teljesen... A másik kérdésem, hogy a bal szememre tervezek egy lézeres szemműtétet (távolra látok csak rosszul és szemüveges vagyok) csak félek tőle, hogy ha gyulladás, fertőzés, újabb látóideg gyulladás alakul ki, akkor teljesen megvakulhatok. Továbbá, félek attól is, hogy az agyam mennyire fog ráálni, mivel jelenleg térlátásom van a másik szemem hiánya miatt. Ön szerint mennyire bátran vághatok bele egy ilyen műtétbe? És végül nem tudom, hogy az én esetem beletartozik-e BNO H54, vagy H541 kódba?

Dr. Cserháti Zoltán válasza lézeres látásjavítás témában

Kedves Uram!

A jobb szemmel kapcsolatban ebben a formában nem tudok tanácsot adni.

A bal szem lézeres látásjavító műtétei során nagyon-nagyon ritkán szoktak "megvakulni". Egy ilyen kezelés során a szaruhártyán történik kezelés, nem érinti a szem mélyebb részeit. Eleinte furcsa lehet, hogy szemüveg nélkül is tisztán fog látni, de meg fogja szokni. Előzetes vizsgálatot mindenképpen javasolok (ez általában ingyenes) , úgy tudom, hogy csak magánrendelés keretein belül vállalnak ilyen típusú műtéteket. Ekkor, kollégáim elmondják, hogy az Ön esetében elvégezhető-e a műtét.

A BNO-s kérdését nem értem, a H5410 egy BNO kód, vagyis az "egyik szem vaksága, csökkentlátás a másik szemen". Mivel nem vizsgáltam meg Önt, nem tudom, hogy beletartozik-e ebbe a kategóriába.

Üdvözlettel,

Kérdés: 2017. december 04., 02:29; Megválaszolva: 2017. december 07., 19:32
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Szemvizsgálat eredménye
Tisztelt Dr, Cserháti Zoltán! Szemvizsgálat leletének értelmezésében kérném szíves segítségét. A bal szemem teljesen ép, de a jobb oldalinál...
Homályos látás
Tisztelt Doktor Úr! A problémám 4-5 napja kezdődött, amikor a napon fehérrel festettem a kerítést. Egyből ezután jöttek ki a tüneteim, nem telt el...
Zoldhalyog
Tisztelt Doktor Úr! 6 éve lett lézeres szemütétem egy egyszer mert a doktor nő 28 as szemnyomast amit azóta csepegtetek és 14 re levitte az...
Szaruhártya hegesedés
Tisztelt Doktor Úr! Németországban élek életvitelszerűen. Egyik alkalommal erős fertőzés ütötte fel a fejét a bal szememen, melyre először az...
Felső szemhéj rángása
Tisztelt Doktor Úr! Egy kemény megfázásos időszak után, 2 napja váratlanul remegni kezdett a jobb felső szemhéjam. Csak mikorremegésekről van szó...