Szemvizsgálat eredménye

Tisztelt Dr, Cserháti Zoltán! Szemvizsgálat leletének értelmezésében kérném szíves segítségét. A bal szemem teljesen ép, de a jobb oldalinál találtak néhány dolgot. Jobb szem: Papilla: éles határú jó színű. Érrajz: kornak megfelelő. Macula tájék: fovea centrálishoz közel apró hegek, pigmentáltság. Periféria: VIIh-nál 3 pontvérzés, ér mellett apró tócsás vérzés. Diagnózis: Myopia min. grad. cum astigmia o.d. Myopia min. grad. o.s. Deg.mac. lut.o.d Éleslátás helyének eltérése és funduseltérés miatt ennek további vizsgálata szemészeten szükséges. Lézeres látásjavításra nem alkalmas. Kérdésem a következő lenne: a jobb szem hegei és pontvérzései mennyire súlyos tünetek? Mennyiben befolyásolják majd a látásomat? És vannak e módszerek ezen elváltozások kezelésére, azaz lehet e még esélyem lézeres látásjavításra? Válaszát és segítségét előre is köszönöm!

Dr. Cserháti Zoltán válasza lézeres látásjavítás témában

Kedves Uram!

Az Ön által leírt leletek alapján a szemfenéken, éles látáshoz közeli területen olyan elváltozásokat (apróg hegek, pigmentáltság) találtak, amely macula OCT vizsgálatot tesz szükséges. Ez olyan vizsgálat, amely nagyfelbontású képeket készít a retina 10 rétegéről és pontosabban meg tudja mondani, hogy mi a probléma, mi volt látható a szemfenékvizsgálaton. A lézeres látásjavítást végző központokban történő szemészeti vizsgálatok során, ha találnak valamilyen szemészeti eltérést - mint az Ön esetében - akkor nem szívesen operálják meg a pácienseket, hiszen nem egy "negatív" szemészeti állapot áll fenn. Helyesen, ilyen esetekben tovább küldik a pácienst további vizsgálatokra. Az, hogy az említett vérzések miért vannak, a hegek befolyásolják-e (rontják-e) az Ön látását ilyen formában megítélni nem tudom. Érdemes felkeresni egy nagyobb szemészeti centrumot.

Tisztelettel,

Kérdés: 2021. november 03., 17:22 ;Megválaszolva: 2021. november 05., 15:06
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
lézeres szemműtét és BNO,
Tisztelt Doktor úr! Nagyon nehezen jutok el szemészetre, így fontos lenne a válasza! Pár éve látóideg gyulladás miatt elvesztettem a látásomat...
Torz látás
Üvegtesti homályok
állandó szemgyulladás
Állandó szemgyulladásom van. Csíp, szúr a szemem. Allergiatesztem 80 allergénre negatív , vérből vették a mintát. Nem csipás a szemem. Szedtem...
Szem erezete
Tisztelt Doktor Úr! Elnézést kérek, de meglehetősen furcsa kérdésem lesz. Tegnap arra lettem figyelmes, hogy ha az egyik, lakásban lévő lámpa...