• Retinaleválás?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! 12 éve agoraóbiás vagyok, azóta nem voltam más helyen, csak otthon, ezélrt is írok most ide, különben már szemészhez fordultam volna. Öt éve, évente egyszer migrénaura-szerű látótérkiesés jelentkezik, az első három csak a jobb szemem periériáján, az utolsó kettő már a bal szememre is átterjedt. Az első kettőnél még nem igazán tűnt fel, viszont a harmadiknál már egyértelművé vált, hogy a látótérkiesés helyén homály maradt vissza, a jobb szememre már szinte félig nem látok. Úgy kb. két hete, más tüneteket is tapasztalok: először az tűnt el, hogy a televízió csíkjait bal oldalt felelé görbülőnek láttam, majd egyre rosszabb lett, most már a függőleges tárgyakat, ajtókat, ajtófélfákat, radiátort a szemeim perifériáján ferdének látom. Ha rájuk nézek, akkor nem, csak ha oldalról látom őket. Az egyenes sorokat a szövegben is, pl., most is, amit írok, jobbra ferdének látom. Illetve, egyre homályosabban is látok távolra, bár ez nálam a szorongástól, idegességtől is szokott lenni, úgyhogy nem tudom, ez összefügg-e a többivel, mert már egyre idegesebb vagyok egyfolytában. A kérdésem az lenne, mi lehet ez? Retinaleválás, vagy más? Pár éve fekete, légyszerű valamiket látok a szemeim előtt repkedni, főleg erős fényben, ami azzal kezdődött, hogy kb 12-13 éves koromban, a jobb szemem előtt egy fekete pötty jelent meg, amit azóta mindig láttam. Aztán "elszaporodtak". Lehet, nem függnek össze, de kb annyi idős koromban, amit az előbb írtam, kezdődött ilyen "visual snow" is (legalábbis, azt olvastam így hívják), az is csak úgy, hirtelen, egyik nap arra ébredtem, a világ körülöttem pontokból áll, mit a képzajos fotó, vagy képernyő. Ez is felerősödött mostanában, sőt van, hogy színesen vibrál előttem minden. Egyébként, úgy öt éve kb. napjaim nagy részét azzal töltöm, hogy a sötét szobában nézem a TV-t, illetve használok laptopot, lehet, hogy a mostanéban kialakult tüneteket ez okozza? Az agorafóbiám és a kényszereim miatt, amik közül az egyik az, hogy nehezen változtatok helyet, nehezen közlekedem, rettegek elmenni a szemészhez, a műtéttől meg, ha kell, pláne. A másik kérdésem az lenne, ha mégis műtét kell, mennyi ideje van még a szememnek? Amúgy, nem tudom, ide illik-e, de azért leírom, hogy pár éve elkezdtek a jobb lábam ujjai rángatózni, mostanában már a egész lábfejem, meg a bal lábam is rákezdte, illetve egyre gyakrabban remeg a kezem, és a bal kisujjam, mintha önálló életre kelne. Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Cserháti Zoltán válasza a szemészet témában

        Kedves Hölgyem! Ezek alapján nem tudok pontos választ adni, hogy milyen szemészeti betegség áll a háttérben. A leírt panaszok annyira komplexek, hogy mindenképpen szemészeti szakvizsgálatot javasolok. Üdvözlettel,

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2017. május 26., 00:54; Megválaszolva: 2017. május 28., 22:24

      • Kérdések és válaszok a témakörben: