Látászavar?

Tisztelt Doktornő/Doktorúr! Kb. Egy hónapja ha fényről sötétre megyek (pl.lekapcsolom a villanyt és sötét lesz a szobában) akkor mindkét szemem külső oldalán félkörivben egy fény fut fel vagy le, általaban szimmetrikus, de van hogy éjszaka is megjelenik, de csak egy-egy szememnél. Néhány alkalommal sötétben vibrált a szemem, ilyenkor erre a szememre homályosan is láttam. Pár napja voltam szemészeten, a retinám jobb szemnél fenn egy részen eléggé el van vékonyodva, ez lézerrel kezelve lett, de ezeket az úszó fényeket még mindig tapasztalom és a vibrálás is előjött, ha holnapra nem javul, visszamegyek, csak szeretnék még egy véleményt olvasni, hátha... A bal retinán is a temporalis periférián erősen pigmentálódott, ezt is majd lézerrel kezelni kell, azt mondta a doktorúr. Szeretném megkérdezni, hogyha esetleg nem szemészeti probléma okozza ezt a félkörìvben le vagy felfutó fényeket, akkor esetleg mi állhat a háttérben még? Vagy ha mégis a retina elvékonyodás miatt, akkor nem kellett volna a lézerkezelés után jobbnak lennie/megszűnnie? 20 éves koromban volt PRK műtét mindkét szememen, -6 közeliek voltak a szememim, most 5 év utan újra kell egy -0, 5 és -0, 75ös szemüveg, de mióta ezek a látás zavarok vannak, azóta mintha megint romlott volna egy kicsit. Gyorsan elfárad azóta a szemem, de a ezeket a látászavarokat nem kìséri fejfájás, csak ritkán fájt ilyenkor a fejem is. Illetve szeretném megkérdezni, hogy milyen a szikralátás, mit tapasztal ilyenkor az ember? Mert pontos leìrást nem találtam róla. Ez mindig előjön ha retina elvékonyodás/szakadás van vagy már csak a leváláskor látja az ember? Illetve sötétben vagy napfénynél is látni? Vagy csukott szemmel is vagy csak ha nyitva van? Mert vhol azt olvastam, hogy akkor látták ha az égre felnéztek..de nem tudom pontosan elképzelni, hogy milyen. Október végén, azaz kb másfél hónapja volt szìvkatéterezésem, szìvritmuszavar miatt, sikeres volt, de rá kb 2 hétre jelentek meg a tünetek, nem tudom hogy bármi köze lehet e a fényjelenségek megjelenéséhez. Nagyon szépen köszönöm a válaszát előre is!

Dr. Hangyál Éva válasza látászavar témában

Tisztelt Kérdező!

A "szikralátást" minden ember másként éli meg, nem lehet általánosságban beszélni róla. A retina elvékonyodása és az üvegtesti határhártya húzó hatása még az esetleges megelőző laser kezelés után is lehet. Utóbbi a retina későbbi leválását akadályozza meg. A dioptria hiba megszüntető műtét csak a szemüvegességet változtatja meg, az Ön nagyfokú rövidlátó szemét nem. Minden ezzel együttjáró eltérés ugyanúgy felléphet, tehát rendszeres alapos szemészeti kontroll szükséges.

Üdvözlettel: dr. Hangyál Éva

Kérdés: 2015. december 16., 16:07; Megválaszolva: 2016. január 13., 12:40
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Látás változás
Tisztelt Doktor Úr! Két napja vettem észre , hogy ha pl a nAp által erősen megvilágított fehér ajtót nézem a lakásban , akkor mintha csillogna a...
Szememben ...
Látászavar. Szedüles
Látászavar
Kb másfél órája a jobb, retina-műtött (2014: PPV, epiret.membráneltávolítással, majd 2015-ben szürkeh.) szemem előtt femete festék...
Perifériás látótérkiesés...