Unilaterális macropsia, éleslátás csökkenés, mi okozhatja?

Tisztelt Doktornő! A következő szemproblémámra keresnék választ: A bal szemem hosszabb megerőltetésre (monitor/tanulás/kevés alvás) bevörösödik, idegentest érzés, gyulladásérzés jelenik meg. Már 10 éve ilyen kb. 5 éve vettem észre, hogy ennél a szememnél az éleslátásomnál egy pókhálószerű képlet látható ha hunyorítok (nem lebegő) . Szemmozgatáskor a perifáriában, körben áttetsző "árnyék" is látható, középen pedig "zselészerű" folt. Az éleslátásom egy foltban káprázik is egy rövid ideig, ha becsukom a szememet. Tavaly voltam szemészeten, alapos pupillatágításban nem láttak semmit. Viszont OCT vizsgálatot meg sem említették. Szemüveget egy feleset írtak, de azzal sem láttam 100%-osan a bal szememmel. Azóta többször megcsináltam az Amsler tesztet, és míg a jobb szemem 100%-os, addig a bal az éleslátásom körül enyhén macropsiás, párnatorzítja a vonalakat, a pont mellett látok némi vonalzavart is - ezzel a szememmel nehezen is tudok olvasni. Orvosi kutatásban dolgozok, ezért laikusként járatos vagyok a szem anatómiájában: Az "elméletem", hogy részleges hátsó üvegtesti leválásom lehetett 5 éve a bal szememben (perifériás árnyék? ) , esetleg még húzhatja most is a maculát. Vagy kisméretű epiretinális membrán keletkezett (Tünet: pókháló, enyhe macropsia? ) . Esetleg okozhat ilyesmit makula cysta, krónikus folyadékgyülem ami nem látszott tágításban? (Megj.: Eléggé ekcémás voltam és éveken keresztül kaptam higított Elocom szteroidos krémet az arcomra is, és eléggé stresszeltem mikor kezdődött) Bejelentkeztem vizsgálatra, de nevetséges 2.5 hónap múlva kaptam csak időpontot a fehérvári kórházban, ahol van OCT is. Maszekban sajnos 20 ezer Ft. Az lenne a kérdésem, hogy érdemes 2.5 hónapot kockáztatni, vagy járjak utána minél előbb? Székesfehérvári lakcímmel be tudnék jelentkezni a Bp-i Mária utcai szakrendelésre? Szerencsére nem romlott drasztikusan, és a másik szemem kompenzál. Talán a macropsia ami tavaly még nem volt. Előre is köszönöm a választ, nagyon sokat segítene.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Hangyál Éva válasza homályos látás témában

Tisztelt Kérdező!

Azt hiszem a szemészeti "kutatása" kicsit túl jól sikerült, mivel a lehetséges összes eltérést összeszedte, ami a szemfenéken a centrumban lehetséges. A Szemészeti Klinikán az ország egész területéről fogadnak vizsgálatra betegeket. Hívja fel és jelentkezzen be. Mindenképpen érdemes még egy szemész szakorvos véleményét kikérni és a vizsgálat elemeit majd ő indikálja.

Üdvözlettel: dr. Hangyál Éva

Kérdés: 2015. június 23., 18:03; Megválaszolva: 2015. július 03., 09:18
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Mi baj lehet a szememmel?
Üdvözlöm! A mainap este fűrdés után észrevettem hogy mikor kinéztem az ablakon akkor ha egy lámpára néztem olyan volt mintha nem tudnék...
Szempanaszok
Tisztelt Doktor úr! Télen kezdődött egy nagyon elhúzódó krónikus arcüreggyulladásom ami együtt járt egy szemproblémával. Nagyon fáradékony...
Homályos látás a jobb szememre
Udvozlom. Egyik naprol a masikra a jobb szememre ugy latok, mint ha fokuszalok valahova pont ott egy vizcsepp lenne es elmosodik abban a pontban a latasom....
Elsötétedik a látóterem
Kedves Doktornő! Véletlenül vettem észre, hogy amikor becsukom vagy letakarom az egyik szememet, a másikkal egy ideig teljesen jól látok, majd...