Angioid streaks

Kedves Doktornő! A párom 2 hete úgy döntött hogy megműtteti a szemét...az előzetes vizsgálatok alkalmával kiderült, hogy mind a két szemfeneke megvan repedve. (pontosabban erre utaló jeleket láttak) Ezután elküldte öt a háziorvosa vérvételre amelynek az eredménye jó lett, éppen hogy minimális elteres volt 2-3 értéknél. Ezt követően elküldték a Maria utcai Szemklinikara hogy megbizonyosodjanak arról hogy tenyleg megvan e repedve a szemfeneke. Itt ezen a klinikán kitagitottak a pupillajat ismét és az orvos kb. röhögve mondta hogy mekkora Angioid streaks van mind a két szemén. Erre elkezdett kérdezoskodni az orvostól hogy pontosan ez mit jelent, de normális valaszt sajnos nem kapott. Csak hogy az éles látása nagy százalékban elfog menni mert a látótere felé megy a csík. Illetve ranezett a nyakára ahol látta ekcemas és mondta szervezete nem termel elég kollagent. Tovább kérdezgette az orvost mit tegyen megvakulhat e, lehet e műteni, szedjen e vitamint vagy bármilyen megoldást találhat e hogy ne romoljon el a látása de semleges válaszokat adott, majd kizavarta hogy még 6 beteg vár kint és nem tud mit tenni menjen fél evente kontrollra és törődjon bele ebbe hogy elveszti a látását. Kérem nyugtasson meg hogy nem fog ilyen törtenni, hogu van rá megoldas hogy van remény arra nem kovetkezik ez be. A párom teljesen összeomlott, egésznap sír és nem tudja felfogni hogy nem lehet rajta segíteni. Eltudna mondani pontosab mi várhato? Esetleg Ön megtudná vizsgálni a szemét? Vagy tudna ajánlani valakit aki találkozott ilyen betegséggel és tudna segíteni? Előre is nagyon szépen köszönöm. Üdvözlettel: Andrea

Dr. Hangyál Éva válasza látásprobléma témában

Kedves Andrea!

Az angioid streaks valóban egy kötőszöveti betegség szemészeti tünete. Vagy önállóan vagy bőr illetve egyéb szervi megjelenéssel együtt található. A látásvesztés abban az esetben történik, ha az elváltozás az éleslátás helyét is érinti. Javasolt sportnál és az élet más területén kerülni a banális szemsérüléseket is, mivel vérzést okozhat az elváltozásnál. Rendszeres szemészeti ellenőrzés is szükséges retina-betegségekben jártas szakorvosnál. (pl.budapestretina.hu)

Üdvözlettel: dr. Hangyál Éva

Kérdés: 2014. október 14., 16:18; Megválaszolva: 2014. október 18., 10:41
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Szembetegség
Tisztelt Doktorúr! Olyan kérdésem lenne, hogy közelre viszonylag rosszul látok, illetve, sokszor érzem azt, mintha el lenne fáradva a szemem és a...
Látás probléma
Tisztelt Doktornő/Úr! Novemberben kezdődött a problémám. Az esti órákban a fényforrások körül sugarakat kezdtem látni. Ha összeszűkült a...
Hogyan szűntessem meg a szememmel...
Kedves Válaszadó! Rendelőbe nem mennék ezzel, nem olyan súlyos, önöket szeretném kérdezni. Pár hete merevebbek lettek a szemeim, eddig is sokat...
A Jobb szemem élesebb mint a Bal!
A jobb szememmel élesebben látok mint a bal szemmel ha letakarom a jobbot a ballal már például nem látom rendesen, (inkább homályosan) a pár...
szikra látás
Tisztelt Doktor Nő/Úr nagyon régóta szikra látásom van mindkét szememmel, nincs olyan pillanat amikor ne látnám ezeket a villódzó pontokat, ha...