Üvegtesti borússágok

Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő! Egy cégnél vagyok lézerhegesztő, mikroszkóp segítségével dolgozunk. A munkavédelmi utasításokra egy korábbi sajnálatos eset miatt (korábbi munkahelyen akaratlanul belenéztem az ívfénybe, és begyulladt a szemem) kényesen ügyelek. A múlt hét során mikor bementem dolgozni, a mikroszkópba belenézvén pici fekete pontokat láttam, de csakis a bal szemem előtt, amik a lencsék kitörlése után is ottmaradtak, és úgy mozogtak, ahogy a szemgolyóm. Előtte napokon hétvégén maximum fáradtságot éreztem. Nagyon megijedtem, csodával határos módon még aznap volt időpontom a szemészetre, ahol az ambuláns ellátási lapra az alábbiak lettek feljegyezve: Státusz: V 1, 0; 1, 0 Mydrum: o.u: Ép elülső segment. Lencse tiszta. Bal üt-ben homály. Fundus: Bal old. felső temp. érárkád mentén egy pontban a retina kissé oedemás, itt ér lumene elmosott. Erre kaptam Indocollyre cseppet, amit naponta 5 alkalommal kell cseppentenem. Kontrollra egy hét múlva kell visszamennem. Villanásokat nagyon ritkán látok, rend szerint hirtelen szemgolyó mozdítást követően, de akkor se mindig, átlagosan minden tizedik alkalommal. Olvasásteszt során nem találtak eltérést. Mi az oka, hogyha belenézek a mikroszkópba, teljesen tisztán látom a pontokat, de a szabadban bárhogy is próbálom, csak kisebb homályt látok a látómezőmben? Veszélyes az ödéma? Lehetnek ennek a betegségnek komolyabb szövődményei? Mit tehetek a megelőzés érdekében? Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Dr. Juhász Levente Ákos válasza látás probléma témában

Tisztelt kérdező!

Természetes, hogy a mikroszkópban erősen megvilágított, világos háttér előtt jobban észlelhetőek, zavaróbbak ezek a homályok, mint a szabadban.

A megelőzés érdekében mindenképp az oedema kiváltó okát kellene alaposan felkutatni (akár gyulladás, korábbi sérülés, stb.) Nagyon fontos a gyulladás csökkentő szemcseppre adott válasza is a szervezetnek. Minél tovább fennáll az ödéma annál nehezebben fog megszűnni teljesen.

Kérdés: 2013. április 21., 22:37; Megválaszolva: 2013. április 24., 11:59
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
furcsa látás
Kedves Doktornő! A problémám kicsit összetett, és nem is nagyon új. Időszakosan előjön, aztán jobb lesz, vagyis korábban így volt. Többször...
Látásromlás óvodás korban
Tisztelt Doktor Nő! Kislányom öt éves státuszvizsgálatán derült ki, hogy szemüvegre van szüksége, elég erős lencsével 1, 25 és 1, 50....
kell-e szemüveg?
Kedves Doktornő! 10 éves kislányomnál hagyományos csepegtetéses vizsgálattal +0.5 dioptriát állapítottak meg tegnap. Kell-e neki szemüveget...
tényleg nem lát a gyerek?
4 éves kislányom nagyon közelről színezett rajzolt, ezért elvittűk szemészetre. A doktornő géppel megnezte a szemét és közölte hogy a gyerek...
A szabadban látászavarom lesz
Tisztelt Doktornő/ Úr! Ha kimegyek a szabadba, néhány perc után látászavarom támad. Voltam szemészeten. az olvasó szemüvegem +4 a távoli 1.5 de...