Látászavar/homályos látás

Üdvözlöm! Két nappal ezelőtt kissé ijesztő dolog történt velem, ezért fordulok önhöz a problémámmal. Este volt már, lefeküdni készültem és amikor rá akartam nézni a digitális órára, akkor észleltem, hogy semmi mást nem látok, csak homályos pacákat. Nagyon megijedtem, felkapcsoltam a villanyt, hátha jobb lesz, de legalább 5 percig tartott ez a különös látászavar. Próbáltam fókuszálni, de nem tudtam semmire, teljesen homályos volt minden és olyan érzés volt, mintha éreztem volna szó szerint hogy a pupillám teljes mértékben kitágul. Sosem éreztem még a pupillám mozgását, de most mintha kitágult volna teljesen és úgy maradt volna. Ha pedig jobbra, vagy balra néztem, akkor még ráadásul szét is csúszott a jép, mintha 2-őt, vagy 3-mat láttam volna.Sötét vagy villódzó foltok nem voltak. Ha középre néztem, akkor csak homályos volt. 5 perc után szépen elmúlt, mintha nem történt volna semmi. Semmi előzmény nem volt, se kísérő tünet, mint pl. fejfájás, hányinger, zsibbadás és soha semmi baj nem volt a szememmel, se más dologgal. Mondhatni telkesen egészséges vagyok, alig járok orvoshoz, a látásom pedig tökéletes. De ez nagyon megijesztett, sosem tapasztaltam még hasonlót. Ön szerint mi lehetett? Természetesen tudom hogy el kell menni orvoshoz, de nagyon hálás lennék, ha adna egy két konkrétumot, hogy idegi eredetű, vagy valami más váltotta ki, tudom hogy több oka lehet és érdekelne hogy ezt a fajta látászavart, milyen kategóriába sorolják. Egyébként mind a két szemem érintett volt, nem csak az egyik. Remélem tud segíteni néhány lehetséges magyarázattal. Elnézést a hosszú levélért, de próbáltam minnél több dolgot részletesen leírni. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Niki

Dr. Papp Júlia válasza látászavar témában

Tisztelt kérdező! Nagyon precíz kérdésében igazában a válasz is benne volt. A szemészeti szakrendelésen érdemes lenne kizárni a szemészeti okot. DE Az a tény, hogy mindkét szemen jelentkeztek a különös panaszok, inkább szisztémás és nem szemészeti problémákat valószínűsíthetnek a háttérben. Fontos kitérni a pupilla mozgására, illetve az erre ható gyógyszerek szedésére. (Pl. nem dörzdölt-e ilyen hatóanyagot tartalmazó virág nedvét a szemébe stb.) Alapos neurológiai kivizsgálás is fontos lehet.

Kérdés: 2013. január 20., 14:21; Megválaszolva: 2013. január 27., 16:39

Kérdések és válaszok: A szem betegségei

Látászavar
Tisztelt Doktorúr! Több, mint 10 éve vagyok rövidlátó, asztigmiával. Szörnyű látászavarom van, már több, mint fél éve. Az egyébként tiszta...
Látás változás
Tisztelt Doktor Úr! Két napja vettem észre , hogy ha pl a nAp által erősen megvilágított fehér ajtót nézem a lakásban , akkor mintha csillogna a...
Szememben ...
Látászavar. Szedüles
Látászavar
Kb másfél órája a jobb, retina-műtött (2014: PPV, epiret.membráneltávolítással, majd 2015-ben szürkeh.) szemem előtt femete festék...