Szem daganat?

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy 3 hete műtötték meg, apukám (70 éves) jobb szemét. A jobb szemgolyójáról tumoros szövetet távolítottak el. A szövettan eredménye tegnap érkezett meg. Az eredmény a következő: Mikroszkópikusan a minta egy invasiv jól differenciált, elszarusodást mutató a laphámcarcinoma jelenlétét mutatja, gyakorlatilag az egész minta neoplasticus szövetből áll, helyenként a felszínen a laphám felismerhető. Az invasiv tumor nyilvánvaló összefüggést mutat a felszíni laphámmal. Cytologiai atypia/ dísplasia csak fókuszokban fordul elő, elsősorban a mélyebben fekvő részeken, ott is elsősorban a szabálytalan, szolid szigetek széli részén. A kimetszés épségéről állást foglalni nem lehet. Vélemény: Jobb oldali kötőhártyáról kimetszés: Invasiv jól differenciált laphámcírcinoma, pT2. / M.8070.3/ Apukámmal közölték, hogy rosszindulatú daganata van és, hogy 1 hónap múlva menjen vissza ellenőrzésre! Azt szeretném kérdezni, hogy ebben az esetben nem lenne-e szükség további kivizsgálásokra, hogy esetleg van-e máshol is probléma a szervezetében? vagy ez teljesen normális, hogy semmi kezelés, gyógyszer, jó tanácsok nélkül hazaküldik a lelettel? Véleménye szerint forduljunk-e másik orvoshoz? Mi a teendő ebben az esetben? Az orvosok nem mondtak semmit! Jelenleg semmilyen panasza nincs, nem fáj neki semmije, jó étvágya van, alvási problémái sincsenek. Jó a közérzete. Valami problémája lenne azt nem kellene éreznie? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Aggódó gyermek

Dr. Papp Júlia válasza szemdaganat témában

Tisztelt aggódó hozzátartozó! Az édesapjánál talált daganat típus szerencsére jól differenciált, lassan növő daganat. A daganat minél jobban differenciált, annál "érettebbek" a sejtjei, "kedvezőbbek" a tulajdonságai. Jellemzően átszőheti a környező szöveteket, a szemgolyó falát stb. DE! Nagyon fontos, hogy az irodalomba erre a daganatra nem jellemző az áttét, nem jellemző a metasztázis. A tumor kezelésére a legmegfelelőbb a műtéti eltávolítás. Javaslatom szerint, fontos volna ugyanahoz az orvoshoz visszamenni, aki a műtétet végezte lagalább az első kontroll alkalmával. A megfelelő saját gyógyszerek és vitaminok szedése mellett speciális kezelés nem szokott szükséges lenni. Addig is kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet szeretnék kívánni.

Kérdés: 2012. december 13., 18:59 ;Megválaszolva: 2012. december 23., 13:54
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Szemfenéki - üvegtesti vérzés
Torz látás
Üvegtesti homályok
állandó szemgyulladás
Állandó szemgyulladásom van. Csíp, szúr a szemem. Allergiatesztem 80 allergénre negatív , vérből vették a mintát. Nem csipás a szemem. Szedtem...
Szem erezete
Tisztelt Doktor Úr! Elnézést kérek, de meglehetősen furcsa kérdésem lesz. Tegnap arra lettem figyelmes, hogy ha az egyik, lakásban lévő lámpa...