összetett szempanaszok

Tisztelt Doktorúr, Doktornő! Az alábbi problémámra keresek megoldást: kb. egy éve fokozatosan üvegtesti homályok kezdtek megjelenni mindkét szememben (bal oldalon több) . A problémával akkor voltam orvosnál, ahol mindent rendben találtak, elmondták hogy rövidlátóknál normális (jelenleg -3D mindkét oldalon) . Mivel a panaszok gyorsan erősödtek, kb. fél éve újra felkerestem a szakrendelést, ahol azonos választ kaptam, emellett kötőhártya gyulladást is diagnosztizáltak (szemnyomás mérés itt nem történt, biomikroszkópos vizsgálat volt, mely alapján retina elváltozást nem találtak) Jelenleg az üvegtesti homályok azonban annyira megsokasodtak, hogy bal szememben már gyakorlatilag állandósultan vannak az éleslátás helyén is, így változóan, de homályos a látásom a bal szememre, az összefonódott homályok gyakorlatilag a teljes látóteret kitöltik hálós szerkezetűen, éjszaka fényforrások körül erős aura jelentkezik. Emellett megjelentek hullócsillag szerű rövid felvillanások, illetve olyan esetek is, mikor fényes felületre nézve, olyan mintha pontszerű fénybe néztem volna, egy kis részen világos foltot látok, ezt azonban nem előzi meg felvillanás, és általában fél-másfél órán belül múlik el. (korábban előfordult migrén aura is nálam, azonban ez ahhoz nem hasonlít) Sajnos emellett még kizárólag éjszakánként illetve reggel, erős, olykor fájdalmas szemszárazság jelentkezik, mely humalacB szemcseppre átmenetileg enyhül. Rendszeresen tapasztalok bal oldali, tompa szem környéki és halántéktáji fejfájást. Tudom, hogy rövidlátásnál előfordulnak az üvegtesti homályok, azonban jelenleg úgy érzem, ez már nem megszokás kérdése, rontja mindennapi életminőségemet és akadályoz bizonyos teendőkben is. Érdeklődök hogy mit javasol ez esetben, milyen vizsgálat lenne célszerű, illetve milyen kezelést lehet alkalmazni, illetve meddig romolhat a helyzet? Jelenleg 24 éves vagyok, és eddig semmilyen egyéb probléma nem volt a szememmel. Köszönöm előre is válaszát!

Dr. Papp Júlia válasza üvegtesti homály témában

Tisztelt kérdező! Ha ilyen intenzíven fokozódtak azóta a panaszok érdemes kontroll vizsgálatot kérni, esetleg ultrahang vizsgálattal egybekötve. Hogy a homályok mennyiségét pontosan lehessen tisztázni. Néha előfordul, hogy gyulladás jelentkezik hasonló panaszokkal, amikor a gyulladásos sejtes elemek okoznak hasonlóan intenzív panaszokat. Ilyen esetben a gyulladás csökkentők nagyon sokat segítenek. Az ultrahanggal pedig, ha azonosak a beállított paraméterek követhető legalább arányaiban az üvegtesti homályok megjelenése. A tompa fejfájás miatt fontos lenne a szemnyomás ellenőrzése, és ha szükséges a további lépések megtétele (látótér ellenőrzése stb.) .

Kérdés: 2012. november 19., 19:49 ;Megválaszolva: 2012. november 23., 14:51
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Mi lehet a szememmel?
Tisztelt Doktor Úr! Olyan problémám van már egy ideje a szememmel, hogy pl. ha bentről kifelé nézek az ablakon vagy sötétebb helyről világosabb...
üvegtesti határhártya leválás
Tisztelt Doktornő! Üvegtesti határhártya leválásom van. Látom úszkálni a levált hártyát és egy fekete "kukacot" ami tompítja a látásomat...
szemben folt
Tisztelt doktornő! Olyan problémában kérem a válaszát, hogy pár hónapja azt tapasztalom a jobb szememben, hogy ha mozgatom, mintha valami folyadék...
fekete pont
Egy ideje a bal szememen fekete gombostű fejnyi folt jelenik meg, mintha egy bogár repülne el a szemem előtt Ezt megelőzőően az orvosi vizsgálatok...
kollagén szerkezet
Tisztelt Cím! Szaporodó üvegtesti homályaim, bár általában szemészeten megnyugtatnak, egyre jobban zavarnak. Állítólag szemem kollagén...