lelet értelmezési probléma

Jó napot Doktor Nő! El vagyok küldve OCT vizsgálatra az alábbi ok miatt. Nem tudom mitől lehet ez amit a doktornő írt.. Kérem válaszolja meg! "T. szemészet! Kérem szíves vizsgálatát (OCT vizsg.) - bal szeme enyhén amblyop - a feuduszen? a centr. rajzolata min. mosódott, a felső/belső? közép periférián ponthír? pigment. (Vakuval készült fényképen a bal pupilla fehérnek látják) " ahol kérdőjelet tettem nem tudom elolvasni csak részleteiben.. Mondta ezt a pigment dolgot a dokotnő! Ezt mi okozhatja? Mitől fordulhat elő? Milyen betegség tünete?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Papp Júlia válasza szemészeti lelet témában

Tisztelt kérdező! Ne szaladjunk előre a okokkal, először tisztázni kellene pontosan az eltérést. A kiindulási probléma, ha jól értem a bal szem enyhe gyengesége. Ilyen esetben tisztázni kell, hogy van-e háttérben bármilyen ok pl. retina látópigment egyenetlensége, halványabb látóidegfő stb. Ha nincs szervi eltérés, akkor a szem tompalátónak minősül.

Az ok kiderítésének egyik nagyon jó új lehetősége az OCT vizsgálat, mely segít a retinalis rostréteg, a látóidegfő, az éleslátás helyének pontos feltérképezését (metszeti képet nyújtva nem csak felszíni képet) . A lelet birtokában lehet tovább lépni, hogy mi lehet az eltérés. A "funduson", azt jelenti szemfenéken a retinán, pontozott látópigment eltérés stb.

Kérdés: 2012. augusztus 05., 18:14; Megválaszolva: 2012. augusztus 08., 18:31
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Homályos látás, szemfáradtság
Dioptria kérdés
Látásromlás oka így tisztázható?
Áttetsző dudor a szemfehérjén
Látási problémák