Labor TIA után

Kedves Doktornő! Pár hete férjemnél lezajlott egy TIA esemény (látászavar, beszédszavar, olvasási zavar, szövegértelmezési probléma, fejfájás, zsibbadás) . Nincs érszűkülete és a koleszterinszintje mindig normális, nem mondanám túlsúlyosnak, mert 104kg, de 2m magas. Azelőtt soha nem volt agyi keringési problémája. Magas vérnyomásra gyógyszereket szed, és mivel ez fiatalkorában sokáig nem volt kezelve, van egy 20%-os szívfél-nagyobbodása. Az esemény után - mivel 15-20 perc múlva jobban lett és nem maradt vissza tünet -, nem ment kórházba, mert még nem volt beoltva és azt sem tudtuk, hogy ez mi. Másnap realizálódott, hogy ez nem egy komolytalan dolog, ezért magánintézményben angio MR készült, amin néhány pici fehér pontszerű lézión kívül semmi rendellenes nincs. Mivel még mindig nincs meg a védettsége, minimalizálni szeretnénk az orvoshoz járkálást. Ezért úgy szeretne magán úton neurológushoz menni, hogy már viszi magával az MR eredmény mellett a labort is. Hogy milyen általános paramétereket kell nézni, azzal tisztában vagyok. A kérdésem az lenne, hogy ezzel a TIA problémával kapcsolatban milyen plusz dolgokat kellene megnézetni a laborban? Amióta ez a probléma volt, Aspirin Protectet szed. Szedheti-e ezt akkor is, amikor megy laborba? Nincs szükség esetleg valamilyen véralvadás vizsgálatra pluszban? Válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza szükséges vizsgálatok témában

Kedves Kérdező! Az aspirin protect szedése folytatható vérvételtől függetlenül. Az alábbi laboratóriumi vizsgálatok javasoltak első körben:

Na, K, vc, SGOT, SGPT, GGT, sebi, LDH, TSH, HbA1c, kol., TG, LDL-kol, HDL-kol, Mg, T. vérkép, Húgysav, T. vizelet.

A továbbiakban szükséges vizsgálatok lesznek: nyaki ér ultrahang, EKG, szív ultrahang, 24 órás EKG is nagy valószínűséggel.

A további teendőkkel kapcsolatban csak a vizsgáló neurológus tud véleményt mindani, érdemes lenne mielőbb felkeresni. Ha ismétlődik a panasz, akkor sürgősségi ellátás indokolt.

Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra

Kérdés: 2021. május 18., 19:42; Megválaszolva: 2021. május 19., 22:36
Kérdések és válaszok: Stroke (Agyvérzés és agyi érelzáródás)
Erek állapota fiatalon
ischaemias laesio
November 8.-án az utcán lettem rosszul, mentő érkezett magas vérnyomást mértek, és mivel előző nap extra mennyiséget bicikliztem (cca 100 km) ...
Esetleges Orvosi mulasztás...
Stroke utáni állapot
vérhígító szedése melett lehet-e...