Agyvérzés után

75 éves anyukámnak agyvérzés kovetkeztében megbénult a bal oldala, nehezen értheto a beszéde, nehezen nyel, nem tud fordulni. Azt szeretném kérdezni, mikortól lehet tornáztatni, ez alatt azt értem, hogy a kezét, lábát emelgetni, masszírozni, lehet-e krémet használni és milyet, pl. mentol tartalmút szabad-e, amikor 160 alá még egyszer sem ment a vérnyomása, és lehet-e mindkét keze által felhúzni a felso testét tobbszor is egymás után? Ugyanis a szobán fekvo betegek ezt tanácsolták nekunk, és meg is mutatták, hogyan kell, az orvosa viszont határozottan nem javasolta. Ebbol további bonyodalom származott, mert én megkértem oket, hagyják a beteg édesanyámat és ne nyúljanak hozzá. szeretnék mindent megtudni ezzel a betegséggel kapcsolatban, mi a helyes gondozás, mit szabad és mit nem? mit szabad enni, mit lehet csinálni, mit nem? a kórházban pelust használnak WC helyett, amit nem nagyon akar elfogadni, széklete még nem volt, mióta bent van, ennek 3 napja. Hogyan segíthetnek a hozzátartozók, Ön szerint jó-e, ha gyakran látogatjuk, vagy nem? legyen olyan kedves, mindent írjon meg nekem, amit csak lehet. Válaszát nagyon koszonom.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza agyvérzés témában

Kedves Kérdező!

A kérdése egy igen komoly, betegként, hozzátartozóként sok embert foglalkoztató problémát érint. Attól tartok, hogy a válasz meghaladja ezen írás kereteit, úgyhogy a részletes válasz helyett inkább néhány az édesanyja számára fontos szempontot említenék részletesebb információt az alábbi hivatkozásokon találhat:

https: //www.webbeteg.hu/aloldal/stroke

www.doki.net/tarsasag/stroke/betegtajekoztato.aspx.

1. Az agyi vascularis katasztrófák közül a vérzéses (az ún. agyvérzés) ami az agyállományon belül kialakuló vérzést jelenti illetve az un. subarachnoidealis vérzés, ami az agyalapi arteriák kiboltosulásának megrepedése miatt kialakuló, alkamanként másodlagosan az agyállományt károsító vérzést jelenti.

2. Ezekben az esetekben az elsődleges feladat az újravérzés megakadályozása ami a SAV esében a vérző ér ellátását jelenti agyvérzés esetén pedig szoros vérnyomáskontrollt, az erőlködés megakadályozását (székletlazítás, nyugtatás, vérnyomáskontroll stb.) .

A klasszikus agyvérzés esetén kb 1 hét alatt alakul ki a vérzés körül egyfajta tok, tehát az első héten mindenfajta erőlködés, tehát az ágyban való aktiv mozgás is nem javasolt. (Az ön édesanyja esetén is ez a legvalószínűbb) .

3. Amennyiben agyi infarctusa van a betegnek akkor a legkoraibb aktiv és passziv rehabilitáció javasolt (ez lehet a szobatársak betegsége) .

4. Az evéssel kapcsolatban fontos, hogy beteg nyelését először tiszta vizzel kell megpróbálni, ennek félrenyelése ugyanis nem okoz tüdőgyulladást. Ha folyadékot bztosan nyel, akkor lehet megpróbálni a szilárd étel adását. Ha nyelés bizonytalan akkor a gyomorba levezetett szondán keresztül táplálható a beteg megfelelő tápoldatokkal, illetve kiegészítésként adott szilárd darabokat nem tartalmazó gyümölcslelvekkel, húslevessel. Egyebekben könnyű sószegény diéta javasolható.

5. A hozzátartozók számára fontos a kórházi időszak (néhány hét) követő időszak megszervezése a házi ápolási szolgálatok, rehabilitációs osztályok elérhetőségének "felderítése". A beteg otthonának a megváltozott állapotának megfelelő állapotba hozása (szőnyegek eltávolítása, kapaszkodók, fürdetést, WC használatot elősegítő eszközök beszerzése stb.)

6. Igen fontos mondhatni felmérhetetlen a beteg számára pszichés támogatás, ezt elsősorban a hozzátartozók biztosíthatják. Az agyvérzésekre jellemző, hogy a vérömleny felszívódása, így a javulás lassú, heteket, de inkább hónapokat vehet igénybe. A realisztikus célok, lehetőségek ismerete a támogatás feltétele, a konkrét esetben (édesanyja esetében) , a prognosist, a vérzés pontos kiterjedését, a terápiás tervet az őt kezelő orvosokkal kell megbeszélni, a megfelelő lelki támogatás enélkül nem lehetséges.

7. A látogatás gyakoriságát elsősorban a beteg terhelhetősége, igényei, illetve az osztály rendje szabja meg.

Tisztelettel: Dr. Siró Péter neurológus

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2008. július 22., 10:07; Megválaszolva: 2011. augusztus 02., 12:58
Kérdések és válaszok: Stroke (Agyvérzés és agyi érelzáródás)
Esetleges Orvosi mulasztás...
Tisztelt Doktor Nő. Édesapám 76 évesen idén augusztusban minden előzmény nélkül elhunyt. Halottvizsgálati bizonyitványon az szerepel hogy...
strok
Tisztelt Doktor! Èdesapam ket nepja kapott agyverzest. Nem tud nyelni es szedul. Beszelni es mozogni tud de a szedules miatt nem mer felulni vagy allni. Mi a...
Agyvérzés
Édesapám 57 éves, krónikus májbetegséggel kezelik 9 éve. Sajnos időközben bekovetkezett két agzvérzés is. Idén már kétszer volt kórházban...
Súlyos agyvérzés
Tiszelt Doktor Úr/Doktornő!  Párom édesapja, 12-13 napja agyvérzést kapott, azóta Ideg intenzíven kezelik.Állapota válságos sajnos.11 napig...
Agyvérzés után.
Tisztelt Doktorno/ur! Nehany kerdest szeretnek feltenni, edesapam agyverzesevel kapcsolatban, egesz pontosan azzal kapcsoltban, hogy mit szabad, ajanlott...