Zsibbadás, félelemérzet. Mitől lehet?

Tisztelt Doktornő! Dániel vagyok, 19éves tanuló fiú. Már 5 hónapja kb. érzem, hogy zsibbad a fejem, főképp a homlokom, kezeim, az érzés mondhatni állandó, néha erősebb, főleg lefekvéskor. Az érzést úgy írnám le, hogy mikor megsimogatom az alkaromat vagy a homlokomat olyan mintha nem érezném, mintha valaki más végtagjait simogatnám. Gyakran van, hogy mikor sétálok olyan érzésem lenne mintha meglöknének vagy kicsit mintha megszédülnék nem is tudom pontosan. De elesni nem szoktam.Ülő helyzetben is van, hogy olyan érzésem van mintha elakarnék ájulni, esténként kaparó érzés van a torkomban ami folyadék fogyasztás után sem múlik el. Tarkómon sűrűn érzek nyomó érzést, sűrűn nincs kedvem beszélni a barátokkal, nincs semmihez sem kedvem. Mikor kicsit fáradtabb vagyok, és egy tárgy pl. egy autó a látóhatárom szélén van, olyan érzés mintha mozogna kicsit, vagy mikor állok és támaszkodok valaminek, olyan mintha csúszna ki alólam a talaj. Most sorolnám a megelőző bajokat: Január elején, mandulagyulladásból kialakult egy szívizomgyulladás, szívburokgyulladás és szívbelhártyagyulladás. Ezt követően, hogy bekerültem kórházban, csináltak egy szívkatéterezést, semmi bajt nem láttak. Két napra rá, történt egy TIA-nak imponáló beszédzavar, amikor hirtelen nem tudtam mozgatni a végtagjaimat, beszélni nem tudtam. EZ január 4-én volt. Mikor hazajöttem a kórházból rá 1 hétre hasonló tüneteim jelentkeztek mint a TIA-nál, de elmúltak itthon, de azért a mentősök bevittek. Ha minden igaz a szívem teljesen helyre jött, nincs semmi problémám már, de ezek valamiért előjönnek még és aggódok. Aktívan szedett gyógyszereim megemlítem. Nagyon megköszönném, ha egy kis segítséget is tudnék kapni Öntől! Tisztelettel, Dani

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pálvölgyi Rita válasza Zsibbadás témában

Tisztelt Kérdező,

A tünetei lehetnek szervi eredetűek, vagy akár a betegség talaján kialakult pszichés eredetű jelenségek. Mindenképp indokolt a neurológiai kivizsgálás. Lehet, hogy a TIA tünetei a szívbetegség következtében alakultak ki, de lehet, hogy ettől teljesen független oka van. Emellett meg lehet próbálkozni nyugtató bevételével, mikor tüneteket tapasztal. Ha ettől elmúlik a rosszulléte, az a lelki eredetet valószínűsíti. Ha a kivizsgálása negatív eredménnyel zárul, érdemes felkeresni egy pszichiáter kollégámat.

Üdvözlettel:

Dr. Pálvölgyi Rita

Kérdés: 2015. szeptember 06., 10:06; Megválaszolva: 2015. szeptember 06., 15:07
Kérdések és válaszok: Stressz
nyelv és szájzsibbadás
Kedves Nóra! Azzalm a problémával fordulok Önhöz, hogy zsibbad a szám meg a nyelvem.Ez a zsibbadás már December elején elkezdődött.Voltam is...
Folyamatos szívfigyelés, szorongás
Üdvözlöm! Félévente csináltatok EKG-t, évente járok szívultrahangra, ezeken mind rendben vannak az értékeim mindig, semmilyen elváltozást nem...
Szédülés, roszz közérzet
Kedves Doktornő, kicsit több, mint egy hete kezdődött, hogy egy nagyon feszített tempójú munka után, (és még rengeteg tennivaló előtt...
Meleg intolerancia
Tisztelt Szakértő, Körülbelül 3 éve kezdődött, hogy nagyon intoleráns lettem a melegre. Ami abban merül ki, hogy bármikor ha kb 25 fok felett van a...
Álomból felriadás
Tisztelt Doktorúr/ Doktornő! Nagyon furcsa dolognak voltam része. Éjszaka hajnali 2 óra körül, felriadtam az álmomból. Amikor felriadtam, akkor...