Éjszakai rosszullétek, kortizol, hormon, stressz?

Kedves Doktornő, kérem adjon nekem tanácsot mihez kezdhetnék a következő panaszommal. Viszonylag aktívan sportolok, futni szoktam hosszabb távokat. Az utóbbi hónapokban nehezebben tudok regenerálódni, és kevésbé tudom kezelni a stresszt, bármilyen formában is ér. Ezzel párhuzamosan nehezen alszom el, gyakran felébredek. Előfordul, hogy éjszaka szorongva ébredek. Ilyenkor nagyon erős feszültséget érzek mind a testemben, mind az "idegrendszeremben". Nem tudom pontosan leírni mi történik, de nagyon kellemetlen érzés, néha már elviselhetetlennek tűnik. Remegek, magas a vérnyomásom, mindenem feszült, mintha égő érzés lenne mindenhol a testemben, szorító, szorongó érzés a fejemben, mintha nagyon magas szintű izgatottság lenne úrrá rajtam. Nem érzek félelmet, inkább fizikai a rosszullét. Adaptogén növényekkel, relaxációs légzőgyakorlatokkal, és nyugtató teákkal próbálom magam kúrálni. Ezek segítenek valamit, de sajnos nem oldják meg a problémát. 5 éve voltam sportorvosi kardio vizsgálaton, rendben volt minden. Nincs semmilyen betegségem (a fentiek miattcukorbetegség, és inzulinrezisztencia vizsgálaton is voltam). Túledzést is kizárnám, mert használok ezt mérő alkalmazást (HRV). Mit gondol esetleg kortizol, vagy valamilyen hormonzavar, esetleg stressz állhat a háttérben? Merre induljak? Köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza a Alvászavar, Stressz témában

Kedves Kérdező, a napi életében keresném a stressz okát (munkahely? kapcsolat? anyagi problémák? ). A munkahelyi stressz lehet nagyon alattomos is, feszített határidők sokat ronthatnak a tüneteken, ezen mindenképpen gondolkodjon el. A sport hasznos, de egy kicsit kisebb teljesítményt várjon el magától mostanában, így a szervezet valódi stresszoldásként éli meg a mozgást. "Vízi lazítás" is javasolt ( úszás, wellness, szauna). A koffein bevitelt mérsékelje, este könnyen emészthető ételeket fogyasszon! Tartós alvászavar, nappali fáradtság, fájdalmak esetén keresse fel háziorvosát további teendők ( labor, egyéb vizsgálatok) megbeszélésére. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra

Kérdés: 2015. február 17., 10:46; Megválaszolva: 2015. február 17., 17:54
Kérdések és válaszok: Stressz
Mi lehet a baj ?
Szép napot ! Olyan kérdésem van, hogy 2 napja fentáll az a próbléma, hogy a torkomban érzek egy gombocot ami időnként elmúlik talán általában...
Tüdőembólia, stressz és légszomj
Tisztelt Doktornő, A kérdésem háttere: 2019 június elején 3 napot kórházban töltöttem, mert vérrel festenyzett köpet észlelése után a rtg és...
Mellkasi égető fájdalom
Tisztelt Doktor nő! Ezidáig nem tapasztaltam mellkasi fájdalmakat, de az utóbbi pár napban sokat stresszeltem és tapasztaltam néhányat (vasárnap...
Hipochonder vagyok?
Tisztelt Doktor Nő! Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz hogy a munkahelyen elmentem wc-re de nem ültem rá és még a wc papirt is megvizsgáltam...
Zsibbadás, szédülés
Tisztelt Webbeteg/T.Szakértő! Egy héttel ezelőtt elkezdtek zsibbadni a végtagjaim, arcom, és szédülök, ez azòta szünet nélkül megy, néha...