Sportsérülés a térdhajlítónál

Tisztelt Doktornő! 2 hónapja a heti foci alkalmak egyikén egy hátra sarkazó mozdulatnál fájdalmat éreztem a jobb lábam hátsó térdhajlatánál, a mediális oldalon. Másnap alig bírtam lábra állni, de egy-két napom belül jobb lett. Jegeltem, pihentettem, kenegettem. Bevérzés nem volt, duzzanat se. Húzódásra gondoltam. Rá három hétre úgy éreztem jobb a lábam, ismét focira mentem, de az egyik rúgásnál hirtelen erősebb fájdalmat éreztem újra ugyanott a térdhajlatnál hátul. Menni tudtam, pici duzzanat keletkezett, bevérzés nem volt, és nem volt úgy fájdalmam sem. Illetve másnap észrevettem, hogy valami ott mozog és lazábbak az inaim is, mint a másik lábamnál. Az elmúlt 4 hétben 3-szor voltam sebészeten. Nem volt ultrahang, se röntgen, valószínű nem volt indokolt, mivel tudtam járni. Diagnózis: Rándulás lehetséges, az inak nem annyira feszesek, mint a másik oldalon, illetve ami mozog valószínű inak, izomrostok leszakadása lehet, ami majd újra odatapad. Folyamatosan kenegettem, pihentettem, és most rendesen járok, nincs panaszom vele. Egy dolog zavar még, és erre kaptam választ, meg úgy érzem nem is. Ez a mozgó dolog, mintha egy csomós dolog lenne a térdhajlatom felett pár centivel, amit tudok a kezemmel mozgatni, de ahogy lépek, vagy erősen feszítem, érzem, ahogy mozog, pattog, kattog egyet, mintha valami nem lenne a helyén. Inkább idegesítő és kellemetlen ez a dolog, fájdalmam, duzzanatom már nincs. Ez valóban az izomrostok vagy inak szakadása, és még nem került helyére? Illetve ezzel tudok már focizni? Vagy várjam meg míg minden olyan lesz, mint a másik lábam? Köszönöm válaszát előre is. Üdvözlettel: Kondás Gábor

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bálint Anita válasza Térdsérülés témában

Kedves Gábor!

A Diagnózis tisztázására érdemes lene térdspecialista ortopédust, traumatológust vagy sportorvost felkeresni. Ott biztosan készítenek képalkotó vizsgálatokat, amennyiben panaszai addigra nem rendeződnek. Az ínszalag vagy ínsérülés illetve porc- és meniscus sérülés kimutatására térd esetében az MR vizsgálat a megfelelő, de ezt megelőzően protokoll szerint eljárva általában Röntgen és Ultrahang vizsgálatot kérhetnek.

Érdemes lenne a szakvizsgálatig, vagy amíg érzi a csomót, addig továbbra is pihentetni a térdet, illetve helyileg gyulladásgátlókkal kezelni. Porcpótló kezelést is kezdhetm illetve szájon átt szedhető hyaluronsavat. Amenyiben a szakvizsgálatokra hosszú az előjegyzési idő, magánúton gyógytornász felkeresése.

További kérdésekkel keressen Bizalommal.

Üdvözlettel:

Kérdés: 2020. október 26., 16:05; Megválaszolva: 2020. október 26., 18:01
Kérdések és válaszok: Sport és egészség
Mitől lehet? (boka panaszok)
Tisztelt Válaszadó! Az unokaöcsémmel kapcsolatban is szeretnék érdeklődni. Az unokaöcsém április végén lesz 18 éves, 194 cm és 105 kg. Iskolai-...
Könnyű mozgás esetén, erős...
Szép napot kívánok! Szerintem több mint 5 éve van egy lábbal kapcsolatos problémám, amellyel már bánom hogy nem foglalkoztam idejében. Az egész...
Mellkas fájdalom
Üdvözlöm! A tényekkel szeretném kezdeni. Két hete hagytam fel a dohányzással 11 év után. 2 hete kezdtem el edzeni, saját testsúlyos...
Súlyzós edzés hány éves kortól?
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Fiam 14 éves, utánpótlás futbalista.Heti négy edzése van. A sportorvostól nem volt alkalmam megkérdezni ezért itt...
Sérvem van?
Jó napot! 2 héttel ezelőtt egy súlyemelő versenyen, rosszul ütöttem hozzá szakítás közben a rudat a csípőmhö és azóta fáj, valamikor...