nyaki csigolyatörés

Tisztelt Dr. Úr! Álló gépkocsimba, hátulról, fékezés nélkül belém jött egy autó. Nyaki csigolyatörésem lett. Mentő, kórház, ct, röntgen. Semmit se mondtak, nem világosítottak fel, hogy mit kell tennem. Mennyi idő alatt gyógyul, egyáltalán mit tehetek a gyorsabb gyógyulás reményében? Műtik vagy sem? Van e kockázata és milyen? Válaszát köszönöm!

Dr. Bogdán Aurél válasza nyakcsigolya törés témában

Vizsgálat nélkül, illetve a röntgen, CT eredménye nélkül nem tudok pontos választ adni. Fontos lenne tudni, hogy melyik csigolya és annak melyik része sérült, milyen fokban, elmozdult-e a törés, vagy jól áll, mert ezektől az adatoktól függ a kezelés, illetve a gyógyulás ideje is. Vannak olyan törések, melyeket nem kell operálni, csak puha, vagy merev nyakrögzítőt hordani 3-6 hétig. Sajnos olyan törések is vannak, melyek műtét nélkül nem gyógyulnak meg, vagy csak maradványtünetekkel. Ha meg tudja írni melyik nyaki csigolya, melyik része sérült, esetleg röntgen, vagy CT filmet, eletet tud mellé csatolni, pontosabb választ tudok adni.

Kérdés: 2016. január 19., 08:08; Megválaszolva: 2016. január 20., 21:55
Kérdések és válaszok: Műtétek, sebészet
nyakcsigolya törés
Három és fél hónappal ezelőtt fejesugrás miatt nyaki sérülést szenvedtem. Mentővel vittek kórházba, ahol röntgen felvétel után...
Rekeszsérv
Gerinc műtéten átesett
Haematoma kezelése
Aranyérben lévő vérrög...