Javaslatok

Tisztelt Doktor Úr! Régóta bajlódtam a térdemmel és végül egy focizás tette fel a pontot az I-re. A tegnapi napon meg is műtötték a térdemet, arthroscopos eljárással, melynek eredménye: "Az ízületet áttekintve észleltük a medialis femur condyluson körömnyi területen szinte teljes porchiányt, azt felfrissítettük, microfracturet végeztünk. A laterális femur condyluson a medialishoz hasonló területen II. fokú chondropathiat észleltünk, melyet elsimítottunk. A post.op. szak teljesen szövődménymentesen telt." 6 hét mankózás, tehermentesítés lett előírva. Lényegében az én hibám is, hogy nem kérdeztem meg senkit, de idő közben felmerült pár kérdésem a műtétet végző sebészt viszont napokig nem fogom tudom elérni, így Öntől kérdeznék egy - két alapkérdést. -A láblógatás működhete, gondolok itt a székben ülésre, vagy maradjak még pár napig a fekvésnél? Ágyban fekvés felpockolva, jegelni szabad-e? -Hány nap elteltével kell lemenni a duzzanatnak (nem túl nagy a műtét utáni normálisnak minősítették) ? -Esetlegesen valamely gyulladáscsökkentő vagy porcerősítő készítmény elősegítheti e a gyógyulást (tabletta, kenőcs )? -Ennél a típusú beavatkozásnál is azonnal elkezdhető a napi 3 alkalmas otthoni gyógytorna, vagy még pihentetni kell? - Illetve véleménye szerint ezen eljárás mennyire hatékony, a hétköznapi élet során lesz-e problémám a térdemmel, gondolok itt arra, hogy nem akarok hivatás szerűen sportolni tovább csak esetleg egy kis futás, egyéb mozgás még működhet-e? -Esetleg valamilyen életmódváltást javasolna-e, valamire ezt követően külön figyelmet fordítsak-e? Válaszát előre köszönöm:

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bogdán Aurél válasza térdműtét témában

Vizsgálat nélkül, illetve a dokumentációk ismerete nélkül nem tudok pontos választ adni. Az ilyen típusú műtétek után a mi gyakorlatunkban is 6 hét a tehermentesítés. Az első 2 hétben inkább a felpolcolást, jegelést, borogatást javasoljuk. A porcerősítő készítmények alkalmazása mindenképpen hasznos, gyulladáscsökkentő akkor szükséges, ha volt ízületi belhártya gyulladás. 2 hét után óvatos torna, és a csüngetés is belefér, a terhelés természetesen nem. mankóval, tehermentesítve járjon. A duzzanat általában 2-3 hét alatt lelohad. Ha a 6 hét tehermentesítést betartja, majd fokozatosan 3-4 hét alatt éri el a teljes terhelést, akkor nagy esélye van arra, hogy a mindennapi életében teljesen panaszmentes legyen, illetve sportolás is szóba jöhet. Célszerűbb azonban olyan sportot választani, ahol minimális terhelés jut a térdízületre. Úszás, kerékpározás a legjobb, a hirtelen irányváltással járó sportok (foci kézi-, kosár, röplabda a legártalmasabbak. További információkért keresse fel kezelőorvosát.

Kérdés: 2015. augusztus 25., 21:26; Megválaszolva: 2015. augusztus 31., 22:46
Kérdések és válaszok: Műtétek, sebészet
Térd mútét
Tisztelt Doktor Úr! Ez év január óta folyamatosan erősödő térd panaszaim voltak.Ortopédiai és reumatológiai vizsgálatokon, fizikoterápiás...
gyógyulás.
Tisztelt Doktor Úr! 30 éves nő vagyok. 5 napja volt arthroszkópos térdműtétem. Részleges szalagszaladásom volt, kivették az érintett...
Alhathatnak-e
Tisztelt Doktor Úr/Hölgy! Arthroscopiás térdműtétem lesz 19-én, de már lassan egy éve van szakaszosan nagyobb válladék ürítésem, válladék...
lateralis release műtét
Üdvözlöm! Most Júliusban lesz egy lateralis release műtétem artoszkóposan, és szeretnék érdeklődni, hogy mire számíthatok ezzel kapcsolatban? ...
HTO műtét
Tisztelt Doktor NŐ/ÚR! A kérdésem az lenne hogy 3 éve panaszos a jobb térdem. Másfél éve volt artroscopia de ismét bedagad, fáj. A diagnózis...