Köldöksérv kiújulása és hasplasztika utáni sport

Tisztelt Doktor Nő/Úr! Korábban már írtam Önöknek és köszönömm segítségüket! 7 hónapja volt egy hasplasztikaműtétem (a leletemen: hernioplasztika umb+ hasfali izomrekonstrukció) , melynek során a hasfalakat összevarrták és a köldöksérvem is megoperálták. 6 hétig viseltem a hasszorítót, utána fokozatosan elhagytam, a heg szépen gyógyul, 33 cm széles vízszintes vágásom van bikinivonal alatt. Orvosom a kontrollon engedélyt adott a gyermekeim emelésére (12 és 16 kg) illetve a korábbi sportos életmódomra is, ám ezzel kapcsolatban én szeretnék a lehetős legóvatosabb lenni. Sportolóként kérdésem: szabad egyáltalán valóban egy ilyen műtét után visszatérni a korábbi sportos életvitelhez, ahogy orvosom engedte és ha igen mennyi idő elteltével szabad folytatni? Napi 1 óra futás vagy 1 óra súlyzós edzésre, napi 1 óra aerobikra, vagy kardio edzésre, fittnessre gondolok. Minden nap edzettem a műtét előtt 1-1, 5 órát s már most is ezt teszem 6-7 hónappal a műtét után, napi 80-90 perc edzés, ez súlyzós torna és futás. A konditermi edzésekre is engedélyt kaptam az orvostól, de félek elkezdeni. Mennyi az esély a sérv kiújulására, hasfal szétválására? Nem ültettek be hálót. Szabad aktívan sportolni? Nagyon aktív és sportos életet élek, mellette két kisfiam is gondoskodik az állandó mozgásról. Kell vigyázznom valamire? Köszönöm válaszukat, szép napot! M.Dia

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Papp Géza válasza sportolás témában

Kedves Kérdező, véleményem szerint a hasfal hegesedése, a belső varratok átépülése már megtörtént, így a fokozatos terhelés engedélyezhető. Legyen fokozatos, de lehetséges a normál életmódra való visszatérés.

Üdvözlettel:

Papp Géza

Kérdés: 2015. május 12., 05:02; Megválaszolva: 2015. május 13., 21:26
Kérdések és válaszok: Műtétek, sebészet
Rekeszsérv
Gerinc műtéten átesett
Haematoma kezelése
Ufn szegezés
Pilonidal Sinus