Hányinger és reflux

Tisztelt Doktornő! Kb. fél éve egy laparoszkópiás nőgyógyászati műtétre készülve erős rosszulléteim kezdtek lenni. Úgy éreztem elájulok, halálfélelmem volt, magas pulzus, mocorgó has. Ezek a tüntetek nem múltak, újra és újra előjöttek. Elsőre nem tudtam mi lehet ez, így a háziorvoshoz fordultam, aki azt mondta pihenjek és savlekötőt írt fel. Előtte sose volt problémám a gyomrommal. Utólag már rájöttem, hogy ezek pánikrohamok voltak, de mivel ez előtt nem volt ilyen problémám és az orvosom se jött rá, így sok ideig gasztroenterológussal kerestük a választ. Egyre erősebben fájt a gyomrom, hányinger állandósult, nem volt étvágyam. Vérkép és vizelet negatív lett. Pajzsmirigynél picit magasabb volt az egyik érték (T3) de azt mondták azzal nem érdemes foglalkozni. Gyomortükrözés refluxot mutatott, erre többféle savlekötőt próbáltam, rabyprex 20 mg, emozul 40 mg és 2*40 mg noacidot is, amitől nagyon rosszul lettem és több kg-ot fogytam is eleve vékony testalakatomból. Hasi ultrang újra negatív lett, vérvétel újra negatív, kolonoszkópiás vizsgálat negatív, ibs-t írtak a papíromra, bár a néha megjelenő hasmenésem oka a savlekötő gyógyszerek lehetnek. Néha a jobb felső hasi rész fáj, ha megnyomom csak a gyomrom irányában érzek fájdalmat, valamint a gyomorszájtól jobbra mellkasba is beleszúr néha, kardiologusnál is jártam, de ott se találtak semmi eltérést. Jelenleg próbálom elhagyni a savlekötőt, 40 mg Emozult 20mg-os emozulra cseréltem egy hete, de sajnos a hányingerem hetek óta tart, nagyon nehéz így ennem, nincs étvágyam és szorongok is azon, hogy ennyi ideje nem tudok meggyógyulni. Az orvosom szerint a problémám pszichés, ez valóban lehetséges? Legjobban a hányinger zavar, mit tudnék az ellen tenni? Ha elhagyom szép lassan a gyógyszert elmúlhat? VAgy pont hogy erősebb vagy más gyógyszerre lenne szükségem? Régebben emozul 40 mg mellett nem volt hányingerem, aztán hirtelen abbahagytam orvosi tanácsra, de két hét után nagyon erős kezdett lenni a hányinger, akkor kezdtem újra, de sajnos nem segít már. A 40 mg-os után a 20mg-os emozulnál jobb lett az emésztésen (protexin ibs-t is szedek már mellette) de a hányinger se rosszabb se jobb nem lett. Válaszát előre is köszönöm, Lilla

Dr. Plósz János válasza hányinger témában

Ha a savcsökkentő nem segít a panasz megszüntetésében, tényleg erősen kérdéses, hogy reflux-e az alapvető ok. A másik megfontolandó tény, hogy a savcsökkentők lassítják a gyomor ürülését, így azon betegek esetén, akiknel ez az alapvető probléma, tovább fokozhatják a panaszt. Érdemes lehet megpróbálni a savcsökkentő elhagyását, átmenetileg (1-2 hétig) gyomorürülést serkető szer (Cerucal) használatát, valamint gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezések tartását.

Kérdés: 2017. május 02., 14:21; Megválaszolva: 2017. május 02., 21:59
Kérdések és válaszok: Reflux és gyomorfekély
Émelygés, hányinger
Tisztelt Doktor Úr, az alábbi problémámmal fordulnék Önhöz. 43 éves túlsúlyos férfi vagyok. Másfél hónappal ezelőtt kenyeret ettem, aminek a...
Has baloldali fájdalma, étkezések...
Tisztelt Dr. Plósz János! A problémám a következő: étkezéseket követően állandó hányinger érzésem van, az esetleges böfögést némi...
Hányinger evés után
Tisztelt Doktor Úr/Hölgy. Kb 1 hete vettem észre, hogy evés után hányingerem van, régebben éreztem a torkomban gombocokat is de az már elmúlt, nem...
Megoldások csendes refluxra.
Tisztelt doktor úr, 45 éves vagyok, 25 éve szenvedek a csendes reflux tüneteitől. -Reflux tünetek, melyek nálam nem jelentkeznek: felső hasi...
Gyomortükrözés
Tisztelt Dr Úr! Nemrégiben voltam gyomortükrözésen , nen igazán kaptam magyarázatot hogy az alábbiak mit jelentenek pontosan ezt szeretném...