Káros is lehet a homeopátiás kezelés?

Tisztelt Doktor/Nő! Az volna a kérdésem, hogy a homeopátiás szerek okozhatnak-e betegségeket illetve fokozhatják-e betegségek tüneteit? Tavaly februárban kezdtem homeopátiás szereket szedni reflux betegségre és a légúti tüneteimre (nyáktermelés, köhögés) . Ez a betegségem júliusra kellemetlenebb tünetekkel kezdett járni. Eleinte gyomorégésem, savas böfögésem volt, nem túl sűrűn. Júliusban elkezdett fájni a torkom, a nyári melegben ha 2-3 órán keresztül nem ettem-ittam, ez olyan száraz érzés volt, ami étkezés után elmúlt. Böfögéskor is fájt a torkom. Aztán augusztusra már nagyon fájt a torkom, szinte semmi sem enyhítette a fájdalmat, gyulladt is volt. Fül fájás is jött mellé. Aztán elmentem szeptember elején az Orr-Fül-Gégészetre (megvizsgáltak: se allergia, se kórokozó baktérium nincs) , ahonnan a Gasztroenterolgóiára küldtek. Ott azt mondták, hogy Esomeprazolt szedjek egy hónapig és reflux diétázzak. Elmúlt tőle. De azért vissza-vissza tér a torok/fül fájás, ilyen enyhe, száraz érzés formájában. Még egyszer elmentem az gégészetre, meg vizsgáltak, semmi különöset nem láttak, csak hogy szárazság lehet az oka (amit a reflux okozhat) . A homeopátiás szerek szedését meg valamikor júliusban felfüggesztettem. Szóval az érzésem, hogy a homeopátia rontott a helyzetemen, azelőtt nem igen fájt a torkom. Lehetséges ez? És a korábbi tüneteim is a savlekötő gyógyszertől enyhültek.

Dr. Sebő Zsuzsanna válasza homeopátia témában

Nehéz a kérdését megválaszolni, mivel keveset írt a szedett homeopátiás gyógyszerek szedéséről, azt sem jelezte, volt-e időközben kontrollon, változtattak-e az újonnan fellépő tünetek alapján a szerén, mert ez egy lényegbe vágó dolog a jó kezeléshez.

A homeopátiás szerek mellékhatásmentesek, de csak a szabályok betartásával, ami egy krónikus panasznál (az Öné az) legszorosabb esetkövetést igényel, vagyis szoros kapcsolat a homeopatával. Ha ez nincsen, és tünet változásnál is az eredeti szert szedi, tud panaszt okozni.

Egy túlérzékeny alkatnál, esetleg a potencián kell változtatni.

Létezik az un. átmeneti rosszabbodás, de ez ritka, és az eredeti panaszok erősödnek, majd ezt követi a javulás. A leírása szerint, Önnél nem ez következett be.

Még egy dolog jár a fejemben. Az egyik homeopátiás törvény azt írja le, hogy a betegségek "belülről kifelé haladva" gyógyulnak, ami akár Önre is illene, mert a köhögés, nyálkatermelődés mégis csak egy mélyebb folyamat, mint a torokfájás. Meg kellett volna konzultálnia az orvosával a változásokat.

Mivel nem ismerem a pontos körülményeket, csak általános tájékoztatást tudok adni. Üdvözlettel dr.Sebő Zsuzsanna

Dr. Sebő Zsuzsanna
Kérdés: 2014. január 16., 12:17 ;Megválaszolva: 2014. január 18., 16:23
Kérdések és válaszok: Reflux és gyomorfekély
Okkult széklet vér.
Barret jelenség
Tisztelt Doktorúr! Segítene kérem értelmezni a leletem? 36 éves vagyok nincs alapbetegségem vagyis ma derült ki a reflux gyomortükrözés alkalmával!...
Éhség érzet gyomor táji fájdalom
Szép napot Azzal a kérdéssel fordulnek önhöz Meg próbálom kicsit le rövidíteni Decemberben volt egy abortuszom kicsit lelkileg ki készültem...
Akut/krónikus Gyomorhurut
Tisztelt Doktor Úr! 3 évvel ezelőtt egy elég rossz periódus volt az életemben és azt lehet mondani hogy sajnos 2 éven keresztül elég gyakran és...
Helicobacter P. - Antibiotikum...
Tisztelt Doktor Úr! A Májusban történt 1 éve tartó reflux + köhögés miatti gyomortükrözésem szövettani eredménye Helicobacter Pyroli pozitív...