Hogyan legyek okos?

Tisztelt Doktornő! Közel másfél éve vagyunk együtt a párommal és nagyjából a kapcsolatunk kezdete óta okoz nekünk problémát a barátom pornónézéshez való viszonya. Afelől már szinte teljesen bizonyosak vagyunk, hogy ez függőség (gyakran választja ezt a tevékenységet akár a tényleges szex helyett is, szinte napi szinten, szabadidőtöltés gyanánt nézi és saját bevallása szerint egy ideig meg tudja állni, hogy nézze, de csak egy ideig, utána "eluralkodik rajta" és minden kezdődik előről) . Nem tagadhatom, hogy mennyire kikészít ez a dolog, korábbi kapcsolataimban nem tapasztaltam hasonlót. Nem bírok szabadulni a gondolattól (bár állítja, hogy nem így van) , hogy nem vagyok elég, hogy kudarcot vallottam nőként, mivel egy fél évig, a kapcsolatunk legelején sem volt képes kizárólag rám koncentrálni, nem tudtam lekötni a figyelmét. Szeretnék segíteni neki, de gyanítom, ehhez az kell, hogy előbb magamban fel tudjam dolgozni és tudjam hová tenni ezt az egészet. Ezért most elsősorban ehhez szeretnék útmutatást kérni. Előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Veress Dóra válasza pornófüggőség témában

Kedves Kérdező!

Ne okolja Önmagát, nem az Ön "hibája", hogy a párja felnőtt filmeket néz! Nem az Ön testével vagy a szexuális életükkel való elégedettlenség viszi a párját a pornónézéshez. Sokkal inkább egy gátolhatatlan és sürgető érzés, aminek ha nem tesz eleget, akkor feszült lesz és szorongani kezd. Ezt hívják függőségnek. Azzal, hogy leül a film elé, megszűnik ez az érzés. Ez a mozgatórugója a cselekedetének. A monitoron látottakhoz nem fűzi érzelmi szál, lehet, hogy még csak vonzónak sem tartja az ott látott nőket, ezért féltékenynek lenni sem érdemes rájuk! Csak hogy más példát mondjak, az alkoholista sem azért iszik, mert szomjas és a dohányos sem azért gyújt rá újra és újra, mert szereti a cigaretta szagát... Egyszerűen csinálniuk kell, mert nem tudnak ellenállni a belső késztetésnek.

A párja gyógyulása felé az első lépés az, ha felismeri, hogy problémája van. Ha már eljutottak idáig, akkor lehet gyógyszeres vagy pszichoterápiás segítséget kérni!

Kérdés: 2011. március 17., 19:57; Megválaszolva: 2011. március 19., 10:36
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
szexuálpszichológia
A kérdésem az lenne hogy szexuálpszichológiával (azon belül pornófüggőséggel) Hajdú-Bihar megyében foglalkozik e valaki az Önöknél...
Pornófüggőség
29 éves férfi vagyok, lassan 4 éve párkapcsolatban élek (első kapcsolatom) . A maszturbáció és ezen belül a pornográf tartalmak nézegetése 14-15...
15 éves gyermek idegrohamjai
Rexetin emelés
Frontin elhagyása