Pszichés okozta ájulás?

20 éves, egészséges srác vagyok, soha semmilyen pszichés problémám nem volt. Viszont fél éve édesapám öngyilkos lett, kinek holttestét elsőként láttam. Azóta tömegben, túlzsúfolt buszokon, bevásároló központokban rosszul vagyok, úgy érzem elájulok, ha azonnal nem jutok ki. Utánaolvastam már ezer helyen, de nem találtam rá megfelelő választ, viszont tudom, h erőt kell vennem magamon és pszichológushoz kell fordulniom, de előtte szeretnék néhány dolgot megtudni. Van-e összefüggés a két dolog között és ha igen, gyógyszerrel vagy pszichoterápiával kezelhető-e. Előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Ujpál Zsófia válasza pszichés probléma témában

Kedves Kérdező!

Az általad leírt tünetek leginkább pánikrohamra emlékeztetnek engem. Amit édesapádról írtál, azt nagyon nehéz lehetett neked átélned, feldolgoznod, és azt gondolom, ez teljesen megmagyarázza a pánikrohamokat. Ez pszichoterápiával sikeresen kezelhető, nem szükséges feltétlenül gyógyszer. Gyógyszert csak akkor javaslunk, ha a tünetek olyan mértékűek, hogy valaki mondjuk a terápiájára is nehezen jut el a rosszullétek miatt. Ezért javaslom, hogy elsőként ne pszichiáterhez, hanem pszichológushoz fordulj, mert a pszichiáterek egy nagyobb része előszeretettel ír fel gyógyszereket akkor is, amikor volna más, tartósabb eredményeket hozó mód is a gyógyuláshoz. Bár a levedből azt gondolom, a probléma tisztán lelki eredetű, hozzáteszem, hogy pánikrohamok esetén fontos a rendes orvosi kivizsgálás is, csak a biztonság kedvéért, hogy nem áll-e más, szervi eredetű probléma a tünetek hátterében. Ez csak rutin dolog (vérvétel, EKG) , a te biztonságodért fontos, hogy kizárj minden más fiziológiai okot. Ez ügyben keresd fel a körzeti orvosodat, aki segít a továbbiakban. Emellett pedig amint csak teheted, vedd fel a kapcsolatot egy pszichológussal! Persze a pszichológusok között is van hozzáértő, és kevésbé hozzáértő személy, ezért amikor rászánod magad, hogy felkeress egy pszichológust, abban is tudok neked segíteni, hogy megfelelő szakembert találjunk számodra a lakóhelyedhez közel.

Minden jót kívánok!

Kérdés: 2011. február 22., 17:41; Megválaszolva: 2011. február 25., 09:39
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Szerotonin szint extrém magas
Diagnózis felülbírálat
Pánikbetegség
Krónikus Fáradtság