• Miért nem együttműködő a gyermek?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kislányom lassan 6 éves. Szerencsére ritkán beteg. Ha mégis el kell mennünk a háziorvoshoz, a torkát nem hajlandő megmutatni, csak "erőszakkal" tudja megnézni az orvos, ha úgy ítéli meg, hogy ez mindenképpen szükséges. Eddig csak itt figyeltük meg ezt a magatartást, most azonban egy hallásvizsgálatra is el kellett mennünk, ott sem csinált semmit, és a minap belázasodott, és a lázcsillapító kúpot sem tudtam neki beadni. Hiába mondtam, hogy ez kell, hogy meggyógyuljon, és hogy a testvérével ugyanez volt pár nappal ezelőtt, semmi. Csak azt hajtogatja, hogy nem akarja, nem szeretné. A kérdésem az, mit tegyünk, hogy eza magatartás megszűnjön, illetve mi lehet ennek az oka? Kisebb korában nem volt ilyen probléma vele. Voltak hisztik, dacolás, de nem ilyen dolgokban. Válaszukat előre is köszönöm

        Ujpál Zsófia válasza a pszichés probléma témában

        Kedves Levélíró! A gyerekek nem szeretnek orvoshoz járni, a doktor bácsitól kifejezetten félnek. Az orvoshoz csak kellemetlen élményeik társulnak. Így ez teljesen természetes jelenség. A kicsik nem szeretik az orvosságot bevenni, mert rossz íze van, nem szeretik a kúpot, mert kellemetlen élmény, nem működnek együtt a doktor nénivel vagy bácsival, mert hozzá szintén kellemetlen, vagy egyenesen fájdalmas élmények kötődnek. Az pedig nem várható el tőlük, hogy gyerekfejjel megértsék, hogy a kellemetlenség az egy jó és hasznos dolog. Ösztönösen reagálnak. Lehet neki segíteni azzal, hogy mesél neki az ő szintjén a betegségekről, a doktor nénik és bácsik segítő hozzáállásáról, akár beleszövi egyik – másik mesébe a problémás dolgokat, hogy hallja a kislány, hogy jé, a kedvenc mesehőse is kinyitotta a száját a doktor néninek. Egy picit barátkoztassa meg őt ezekkel a tevékenységekkel, ne csak akkor szembesüljön a kislány vele, amikor éppen beteg, amikor egyébként is zárkózottabb. Akár játszhatnak otthon orvososat is, legyen ő az orvos, a baba a beteg, és más hasonlók. Minden jót kívánok!


        Ujpál Zsófia
        pszichológus

         Ujpál Zsófia
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. február 11., 14:43; Megválaszolva: 2011. február 16., 13:46

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        Olajozott fültisztítás
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés