Téveszme

A kérdésem arra vonatkozik, hogy a téveszméktől szenvedő ember valóban nem ismeri félelmeinek irracionalitását? Tehát tudja-e, hogy egy átlag ember szemében a félelmei mennyire lehetetlennek tűnnek? Továbbá szeretném megtudni, hogy téveszmének számít-e, ha: - Átfut az agyamon a gondolat, hogy megmérgezhettek - Tudom, hogy hülyeség és legszívesebben elfelejteném a félelmet - Mindezek ellenére azonban továbbra is félek - A végén már amiatt is félek, hogy esetleg paranoiás lehetek?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Diószegi Judit válasza téveszme témában

Kedves Kérdező!

A téveszmére jellemző, hogy minden racionális érv és/vagy tény ellenére az illető nem győzhető meg arról, hogy az valójában nem igaz. A téveszme jellegétől, témájától függ, hogy félelmet kelt-e a páciensben. Ezzel szemben a kényszergondolat, mely állandóan visszatér, félelmet, szorongást okoz, de a beteg nem tud tőle megszabadulni, annak ellenére, hogy tudja az a gondolat irracionális. Szorongásának csökkentése miatt hajt végre kényszercselekvést. Én részletes vizsgálat nélkül nem tudom eldönteni, pontosan miről van szó. Pszichiátriai vizsgálatra van szükség.

Kérdés: 2011. január 04., 17:49; Megválaszolva: 2011. január 08., 14:19
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Rexetin álmosság
Gyogyszer mellekhatas
Ez is csak egy kényszergondolat?
Mi lehet a bajom??? Félek