Miért kezdett el dadogni az unokám?

Üdvözlöm! Abban kérek segítséget, hova fordulhatnánk a következő problémával: 5 és féléves fiú unokám igen korán el kezdett beszélni.Érthetően, szépen verselt, énekelt és beszélt már másfél éves korában. Aztán amikor alig múlt 2 éves, megszületett az öccse.Ez váltotta ki e nála azt a beszéd hibát, hogy a mondat első szótagjánál kimerevednek a szájízmai, s igen nehezen, dadogva kezdi el a beszédet. Az óvodai logopédus munkájában csalódtunk, semmi eredmény nem mutatkozott. A szülők verseltetik, úszni jár, sportol, remek technikai érzékkel rendelkezik, s keresik azt a szakembert, aki tudna segíteni a gyermeken, hisz közeledik az iskola-ami nagy törés lenne a kisfiú lelki életében.Kérem, javasoljon szakembert, vagy csoportot, ahol tudnak segíteni. A szülők minden segítséget megadnának. Tisztelettel: egy aggódó nagymama

Legfrissebb cikkek a témában

Ujpál Zsófia válasza dadogás témában

Kedves Nagymama!

A dadogás hátterében általában tartós érzelmi feszültség, félelem, ijedtség, szorongás áll. Ezért nagyon fontos, hogy mindig nyugodt, szeretetteljes légkör vegye körül, legyünk türelmesek, amíg elmondja, amit akar. A sürgetés, javítgatás csak ront a helyzeten, illetve egy idő után állandósíthatja ezt a beszédhibát. Nagyon fontos, hogy ne fejezzük be helyette a szót, mondatot! Ha mások előtt történik a dadogás, a szó kiejtésének nehézsége, akkor egyes esetekben segítségére lehetünk, ebben az esetben ezt a kicsi valóban pozitív segítségként élheti meg, hiszen egy kínos helyzetet sikerült így elkerülnie.

A kistestvér születése egy lehetséges kiváltó tényező az elsőszülött unokája esetében. A nagyobb gyermekben ilyenkor fellép a féltékenység, mi van, ha a szüleim őt szeretik jobban. Ilyenkor a szülők figyelmének, szeretetének önagára irányításának több módja is kínálkozik. Az addig jó kisfiú egyszer csak rosszalkodni kezd, gyakran betegeskedik, stb. Vagy éppen ellenkezőleg, a kimagasló teljesítményével próbál a központban maradni. Csak ekkor már a teljesítményigény szorongással töltheti el, hiszen a szülők szeretete a tét. A gyermek környezetében végbemenő bármilyen nagyobb változás kiválthat átmeneti magatartászavarokat, amelyek az idő múlásával csökkenek, majd elmaradnak. Ezek csak egy lehetőségek, a családi rendszer alapos ismerete szükséges ahhoz, hogy a valódi kiváltó folyamatot meghatározhassuk.

A hosszabb, bonyolultabb versek helyett a rövid, nagyon egyszerű verseket javaslom, ilyenkor elmaradhat a dadogás, mert nem kell izgulni, mi legyen a következő szó. Szintén támasz a kicsinek a már ismert mondókák ismételgetése, az éneklés. Ugyanilyen jó a bábozás is, hiszen ott nem ő beszél, hanem a mese szereplői, akik mögé bújva gördülékenyebben tudja kimondani a szavakat. Ha a dadogás nagyjából fél éven belül nem múlik el, vagy egyre súlyosbodik, forduljunk szakemberhez, aki segíteni tud, megoldást talál a beszédhiba kiküszöbölésére. Ennek fennmaradása ugyanis az önértékelés csökkenéséhez, önbizalomhiányhoz vezethet. Nemcsak logopédust, hanem pszichológust, gyermekpszichológust is tanácsos ilyenkor felkeresni.

Minden jót kívánok!

Kérdés: 2010. szeptember 10., 23:07; Megválaszolva: 2010. szeptember 17., 09:51
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
A barátom beteg vagy inkább...
Jó napot azt szeretnem megkérdezni, hogy ha valaki sokszor megismétli önmagát, van hogy dadog, volt depressziós hajlama is, lehetséges hogy a lelki...
Problémák
Két kislányom van, egy két éves és egy öt hónapos. A nagyobbik mostanában megváltozott. Eddig csukott ajtónál aludt, el, beszédes kislány volt...
15 éves gyermek idegrohamjai
Rexetin emelés
Frontin elhagyása