"többnapos másnaposság"

Kedves Doktornő/ Doktor Úr!

24 éves páromnak (férfi) nagyon nagy problémája van, amit nemtudjuk hogy milyen orvossal beszéljünk meg, nehogy azt higgye róla, hogy szó szerint "meghülyült". Megpróbálom röviden-tömören,  és remélem érthetően, minden lényeges dolgot leírni az állapotáról.Kezdem a legelsővel: tavaly szilveszterkor 1 üveg whiskey-vel és több redbullal sikerült elbúcsúztatni az évet és leginkább úgy tudnám jellemezni az állapotát, mint sok vagy többnapos másnaposság, de ez kb.másfél hétig (olyan 10 napig) tartott és utána visszanyerte a régi énjét. Elmondása szerint furcsa ez az állapot, ami alatt az alábbiakat értem: fáradékonyság, érdektelenség minden téren,  leginkább csak fekve érzi jól magát, sokat alszik ilyenkor, az ágyból felkelve kóválygó állapot, bizonytalanság minden hézköznapi dologban - ami máskor teljesen egyértelmű, látásromlás (itt kell megjegyeznem hogy "retinoskízis" nevű szembetegsége is van) , a gondolkodás lelassulása, nagyon erőlködnie kell ha valamire figyelni akar, pl.el akar olvasni 1 mailt. Remélem semmit nem hagytam ki. Következő: áprilisban volt esküvőn, ahol nem sokat ivott, de szintén a fenti tünetek jelentkeztek és szintén kb. másfél hét alatt jött helyre. Legutóbb október végén 1-2 feles pálinkát ajánlottak neki, mivel megfázott, hogy ettől majd jobban lesz, de megint előjöttek a tünetek, majd a szokásos másfél hét alatt jött helyre! A legutolsó ilyen eset a múlt héten volt, amikor 5-7 dl bort fogyasztott el, plusz 2-3 sört és a tünetek megint előjöttek és még mindig tartanak. Az a legérdekesebb hogy csak alkoholfogyasztás után jelentkeznek a tünetek-tehát összefüggésben lehet aaz alkohollal, talán még a mennyiséggel is, mert teljesen mindegy hogy sokat vagy csak 1 felest ivott meg.  Nagyon szeretném ha tudnának segíteni kideríteni hogy mi lehet a baja, vagy hogy milyen szakorvoshoz lehetne fordulni kivizsgálás-vizsgálat céljából. Nagyon féltem őt, mert olyan munkakörben dolgozik, ahol emberéletek függhetnek tőle. Nem lehet olyan hogy nem tud koncentrálni vagy bizonytalan valamiben.

Várom mielőbbi válaszukat segítséget remélve.

Köszönettel: Csigóca

Dr. Csuth Ágnes válasza alkohol témában

Kedves Kérdező!

A másnaposság kellemetlen tüneteit az alkohol bomlástermékei okozzák. Ezek kiürülése azoban nem tart 1-1.5 hétig, illetve nem is okoznak a leírtakhoz hasonló tünetegyüttest. A tünetek inkább hasonlítanak alkoholmegvonási panaszokhoz, mely hosszan tartó, rendszeres alkoholfogyasztás esetén lehetséges. Illetve alkohol és drog együttes fogyasztása után, drogtól függően lehetséges több napos "másállapot". Ilyen problémákat azonban nem említett. Viszont a tünetek ráillenek depresszióra is: fáradékonyság, érdektelenség, meglassult gondolkodás, alvászavar. Ebben az esetben nincs az alkohollal összefüggés, illetve annyi, hogy a hangulatzavar az alkohol okozta ellazult állapot alatt nem jelentkezik, később pedig a szürke hétköznapokban igen.

Azt javaslom, jelentkezzenek háziorvosuknál egy részletes fizikai-és laborvizsgálatra. Szükség esetén pedig a kezelőorvos további szakorvosi vizsgálatokra utalhatja párját.Üdvözlettel: Dr. Diószegi Judit, pszichiáter

Kérdés: 2009. november 17., 17:44; Megválaszolva: 2009. november 17., 17:44
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Alkohol hatásai - amnézia
Tisztelt Szakértő! Kérdésem érdeklődő jellegű, egyik ismerősöm ha sokat iszik, másnap állítása szerint nem emlékszik sokmindenre, vagy akár...
Hogy segítsek magunkon?
Tisztelt Dr Úr, Dr Nő! Elég értetlelül állok itt, és nem értem, hogy juthattunk idáig, de most itt az ideje, hogy segítséget kérjek. 2 éve élek...
Testre kiható pszichés panaszok
skizofren vagyok?!
Antidepresszáns elhagyása