Depressziós, nem akar orvost

Tisztelt Doktornő/Doktor úr!

Jelen esetben nem rólam, hanem élettársamról van szó. A problémám éppen az, hogy szerintem (és szerinte is) depressziós, de nem akar orvoshoz fordulni, mondván, hogy tudja az okát.

Tisztában vagyok azzal, hogy egy mélabúsabb, szorongósabb hangulat nem azonos a depresszióval, mint betegséggel, ám nála más a helyzet. Bár őt időről időre meglátogatja ez a szorongós sírós, üres és motiválatlan hangulat, ebből saját erőből ki szokott törni. Ami viszont most van, az? érzésem szerint? más.

Kb két hónapja eltűnt a libidója (ez tűnt fel először) , aztán egyre többet sírt, mostanra már? saját elmondása szerint? egésznap, minden percben tudna sírni, ok sem kell hozzá.

Viszont ha szóba hozom, hogy orvoshoz kellene menni, nem akar, mert szerinte az ok nyilvánvaló. Nagyon rossz körülmények között élünk anyagilag és ő nem segít. Nem dolgozik, csak alkalmi munkákat kap, és mivel 37. éves, már nem is nagyon díjazzák az önéletrajzát, ahol alig-alig akad munkaviszony. Retteg az állásinterjúktól, a kereséstől, de ha összejön valami, látom, hogy úgy tud dolgozni, mint egy gép. Tele van e téren gátlásokkal, ugyanakkor szorong amiatt, hogy otthon ül ahelyett, hogy segítene.  Azt gondolja, hogy ha ez elmúlna (nem kellene állást keresnie, mert lenne egy) , nem lenne depressziós. Szerintem viszont már túl mélyen van ahhoz, hogy saját erőből bármit tegyen, és? bár korábban szerintem is megoldást jelentett volna egy normális munkahely? mostanra az már nem oldana meg mindent.

Mit tanácsol?

Segítségét előre is köszönöm!

Üdvözlettel:

? Husband?

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza depresszió témában

Tisztelt Levélíró!

A depresziók jórészénél van valamilyen kiváltó esemény, ami elindítja a negatív érzelmek felhalmozódását, de hogy ebből tartós hangulatzavar legyen, ahhoz egyéb (veleszületett vagy szerzett) személyiségtényezők is kellenek. Amennyiben ebből a hangulati állapotból már egy kedvező fordulat sem billenti ki élettársát, ill. tartóssá válik, valamint ennyire eluralkodik felette (l. libidóvesztés) , mindenképp érdemes szakemberrel (pszichiáter, pszichológus) beszélni. Hogy van kiváltó tényező, az nem zárja ki, hogy Ő depressziós, és hogy ne lenne számára megfelelő kezelési forma. Hiszen ugyanez a helyzet (munkanélküliség) személyenként mást-mást válthat ki...Kérem mutassa meg levelemet a párjának.

Üdvözlettel: Dr. Bakos Cinnia Dóra, pszichiáter

Kérdés: 2009. június 11., 15:25; Megválaszolva: 2009. június 11., 15:25
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Indulatkezelés
Szorongás okozta gyomorpanasz?
Szorongás vagy betegség
Szerotonin szint extrém magas