Beöntés

Egy barátnőmön szeretnék segíteni. Előzmények: kb. 4 éve diagnosztizálták nála a depressziót és azóta is szedte rá a Frontin-t (nem biztos, hogy jól írom a gyógyszer nevét). Már többször próbálkozott a gyógyszer leállással, de sikertelenül. Tavaly novemberben ismét elhatározta, hogy lejön a gyógyszeréről és elment egy igen neves természetgyógyászhoz, akinél a Húga is tanult. Valahogy november végén abba is hagyta a Frontin szedését. A természetgyógyász először egy 20 napig tartó injekció kúrát adott neki, mely gyógyszernek én nem tudom a nevét. Barátnőm elmondása szerint a google mindössze egy találatot hozott ki, amikor beírta a keresőbe. Egy németországi orvos konferencián említették a gyógyszer nevét. Majd, mivel barátnőm állapota kezdett rosszabbodni ahogy a Frontin kiürült a szervezetéből, egy másik injekció kúrát kapott a természetgyógyásztól, melynek a nevét nem is árulta el neki a uriember (már ha annak lehet nevezni). A második kúrát már csak heti egyszer kapta ellentétben az elsővel, melyet 20 napig naponta adatott be magának. Ezeken az abszurd dolgokon kívül a barátnőm kb. tavaly december óta minden reggel beöntést ad magának szintén a természetgyógyász javaslatára. E mellett előírt neki diétát is, melyet pontosan nem ismerek. A pénze elfogyott, már nem jár a természetgyógyászhoz, viszont teljesen az ő és a nála tanult Húga befolyása alá került. Mostanra az állapota annyira megromlott, hogy már a héten dolgozni sem tudott menni, nehezére esik emberek közé menni. A diétát is még szigorúbbra fogta a Húga javaslatára, már tejterméket és húst sem eszik. A beöntést továbbra is minden reggel megcsinálja. Már csont és bőr, semmi energiája. A barátokra nem hallgat, a szülei és a férje is támogatják az önsanyargatását és leépülését. Nem hiszi el, hogy még egy-két hónap és teljesen kikészíti magát. Arra gondoltam, hogy egy orvosi szakvéleményt tudnék neki mutatni arról, hogy miért káros a minden napos beöntés és milyen későbbi vagy további káros következményei lehetnek, akkor talán észheztérne. A kérdésem a következő: milyen káros hatásai vannak a most már 5 hónapja tartó minden reggel elvégzett beöntésnek a szervezetére nézve? Illetve van-e egyáltalán? Milyen későbbi káros következménye lehet annak, ha tovább folytatja? Mi lenne a teendő, ha esetleg úgy dönt, hogy leáll ezzel az őrültséggel? Hogyan lehet leszoktatni a szervezetét erről a természetellenes működésről és visszavezetni a természetes működéshez? Válaszukat előre is köszönöm. Üdvözlettel: Kovács Judit

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza a beöntés témában

Kedves Judit!


Az elején kezdve: érdemes lenne eloszlatni azt a tévhitet, miszerint minden gyógyszert le kell tenni egy idő után. Persze igyekszünk minél rövidebb ideig alkalmazni egy nyugtatót, viszont ha annak a gyógyszernek (jelen esetben Frontin) kielégítő a hatása, mellette javul az ember életminősége, akkor ennek is függvénye az alkalmazás időtartama. Amiről beszámol, az egy természetellenes útnak tűnik, habár a természetgyógyászat neve alatt fut. Valóban csak józan belátás kell ahhoz (ami úgy tűnik önnek megadatott), hogy mérlegeljük egy terápia eredményességét.

Most barátnője ott tart, hogy mások befolyásának köszönhetően életminőségén sikerült rontani, felesleges rituálékat épített be a mindennapjaiba, ráadásul inkább rombolólag hat. Érdemes lenne neki is feltenni a kérdést: miben segít(ett) ez a módszer? mi igazából a célja?, elégedett-e az eredménnyel? Lehet, hogy függésre hajlamos (ami nem csak gyógyszerrel kapcsolatban alakul ki! ), és emiatt szerintem minél előbb keressen fel egy pszichológust, vagy pszichoterapeutát, mert ez nagyobb gondot jelenthet, mint a depresszió. Remélem minél hamarabb rátalál a barátnője a helyes útra.

 

Üdvözlettel: Dr. Bakos Cinnia Dóra, pszichiáter

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2009. április 20., 13:50; Megválaszolva: 2011. szeptember 26., 11:39
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Mi a bajom?
AUTIZMUSRÓL
Skizofrénia tünete ez?
Mirtazapin Sandoz csökkentés
Rémálom az életem mit tegyek ?