Paraszomnia? Nagyon megijedtem

Üdv! Lenne egy nagyon nagyon ijesztő élményem, amit nem teljesen tudok mire vélni, paraszomnia lehet talán, de pontosan nem tudom. Tegnap (2023.10.03) este 22-22: 30 körül aludhattam el és amikor "felébredtem" akkor az óra 23: 40-50 körül volt. Azt álmodtam (akkor éppen), hogy fekszek az ágyba és nagyon megijedtem valamitől és ki kelltem az ágyból és hangosan sikítozva, ordítva, mintha valaki az életéért fut, futottam le a lépcsőn és "valami" "kergetett", amitől nagyon megrémültem és éreztem, hogy, mintha lökne a lépcsőn lefele majd megcsúsztam és felhorzsoltam a kezemet és felébredtem. Izzadtam, remegtem, kiesett a szívem úgy dobogott. Fogalmam sincs mi lehetett ez. Sosem történt velem ilyen, a családban a húgom még régebben alvajárt, de az semmi komoly nem volt csak annyi, hogy beszélt álmában és valamikor felült az ágyra és nézett maga elé. Semmi előjele nem volt, nem ittam alkoholt, nem drogozok, nem néztem horror filmet,semmilyen paranormális dolgokkal nem foglalkozok. Teljesen azt hittem, hogy az egész egy álom amíg meg nem csúsztam a lépcsőn és fel nem kelltem. Teljesen olyan volt, mint egy álom. Azt csináltam, amit álmodtam és a horzsolás is megvan még. Soha nem történt még velem ilyen,soha nem jártam alva, soha nem beszéltem álmomban, semmi. Mitől lehetett ez? Milyen következményei lehetnek? Valami komolyabb betegség előjele? Mit lehet tenni ez ellen, hogy ne forduljon elő újra? Nem láttam semmit, teljesen sötétbe futottam végig a fél házon szerintem csukva volt a szemem mert tényleg semmi fényt nem láttam pedig a szobába a telefonom világított, nem érzékeltem semmit a szobában lévő fényből csak sprinteltem lefelé egyből, mintha az életemért futnék sikítva és fel is kelt mindenki. Álmodtam csak azt, amit álmodtam a való életben is megcsináltam, hogy menekülök a lépcsőn a tudatomon kívül mert akkor keltem fel, amikor megcsúsztam és lehorzsoltam a kezem. Sosem volt még velem ilyen. Nem használok altatókat, anti, depresszánst, semmit. Köszönöm válaszát.

Dr. Pálvölgyi Rita válasza paraszomnia témában

Tisztelt Kérdező, A leírt jelenség valóban a paraszomniák körébe tartozik, annak kétség kívül egy szélsőséges esete. Ilyenkor alvás és ébrenlét határán történnek az események, az álom határozza meg a mentális tartalmat, de már működik a mozgatórendszer beidegzése, így az álom "valósággá válik". Tudom, nem könnyű ezt megtenni, de amennyire lehet próbáljon eltekinteni tőle. Nem tekintjük betegségnek, egyszeri előfordulás nem kíván beavatkozást., Amit adott esetben kezelni kell, az az ismétlődéstől való félelem, aggódás az elalvástól. Amennyiben ezt tapasztalná, átmeneti nyugtató-altató adása indokolt lehet. A háttérben néha stressz, feszültség, kimerültség, korábbi trauma állhat. Amennyiben ez fönnáll, azt érdemes kezelni mindenképp. Felmerül még alváslabor bevonása, - ez többszöri ismétlődés esetén indokolt, - ahol egy éjszakán keresztül vizsgálják az alvás minőségét és a fizikai paramétereket. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita

Megválaszolva: 2023. október 06.

Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek

Mennyire károsak az antidepresszánsok?
Hallucináció vagy más magyarázat?
Xanax elhagyása
Állandóan zenét hallok a fejemben
Ripedon elvonási tünet ellen?
Pszichés gondok?
Kedves Doktor Nő! Üdvözlöm, 2 gyermekes családapa vagyok! Boldog házasságban élek, azonban néhány hete, talán hónapja is van, hogy az életemet kicsit...