ALVÁS zavar, inszomnia

Kedves Dr Nő! Évek óta tartó alvásproblémám van,pár évvel kezdődött (2012 ben vettem be először gyógyszert) Minimális gyógyszerszedéssel (Helex 0,5mg) sokáig elvoltam. de ez az év valami rettenetesen alakult, egyre erősebb több gyógyszert szedek, és ha szerencsém van tudok aludni 2-3 órát,korábban előfrdult hogy akár 4-5 napig is ébren voltam. úgy érzem valalhogy a gyógyszerek nem hatnak , jelenleg 3 féle gyógyszert szedek (mellékeletem a gyógyszereket) a szájszárazságon, és a mostanában kialakult apró bal lábrángatótzáson kivül mást nem nagyon érzek,mint mellékhatás.Hozzá teszem, nem vagyok depressziós,sem pánik beteg, egyszerüen csak nem tudok aludni, hozzászoktam a gyógyszrekhez... Létezik hogy már a gyógyszerektől nem tudok aludni? Ön szerint hova tudnék fordulni, pár éve alvás laborban is voltam, de nem találtak semmit.. szereteném elhagyni ezeket a gyógyszereket, a 2mg Rivotrilt már sikerült csökkentenem,úgy érzem felesleges gyógyszereket szedni, ha ugy sem hatnak..van e ötlete mit kellene kipróbálnom?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pálvölgyi Rita válasza alvászavar témában

Tisztelt Kérdező,

A Rivotril Helex, Xanax, Frontin és az altatók mind a benzodiazepin gyógyszercsoportba tartoznak. Jellemzőjük, hogy néhány hónap alatt hozzászokás alakul ki, vesztik a hatékonyságukat.

Léteznek alvást támogató antidepresszánsok, amik jó hatásfokkal váltják ki a fentieket, és nincs hozzászokás. Az alvás javulásával, - rendszerint hónapok múlva, - ezeket is el lehet kezdeni lassan elhagyni.

Ha pusztán a gyógyszer csökkentést választja, a benzodiazepinek esetében ez több hétig tarthat, és az alvás továbbra is nehezített.

Egy cikket írtam a honlapomon, ott találhat további hasznosítható javaslatokat: https: //harmoniamuhely.hu/amikor-nem-megy-az-alvas-az-alvaszavarokrol/

Üdvözlettel:

Dr. Pálvölgyi Rita

Kérdés: 2020. december 21., 10:54; Megválaszolva: 2020. december 26., 16:43
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Indulatkezelés
Szorongás okozta gyomorpanasz?
Szorongás vagy betegség
Szerotonin szint extrém magas