Gyógyszer elhagyása

Tisztelt Doktornő! 4 évvel ezelőtt kb fél évig Escitalopramot szedtem, mivel hamar elkezdtem hízni, abba hagytam és sokáig nem is szedtem semmit, illetve néha Xanax 0.25-öt, de nem rendszeresen és leginkább csak este. Másfél éve Dulsevia beállítást kezdtünk, 90 mg-ig emeltük, ami így maradt sokáig. Jól éreztem magam, jobban, mint a gyógyszer előtt. Olyan tüneteim is elmúltak, amire nem is gondoltam, viszont 1 mellékhatás, a gyomor-bélrendszeri kellemetlenségek mindig megmaradtak, amit már nagyon nehezen viseltem. Nem fájdalmak, de iszonyú kellemetlen dolgok. A doktornő ezekre azt mondta mindig, ha csak kellemetlenségek, akkor valamit valamiért. Ez idő alatt is hízni kezdtem újra. Az utolsó kontroll vizsgálati időpontra nem tudtam elmenni, a Dulsevia elfogyott, másik időpontban mentem, de a doktornőm szabin volt, más nem írta fel a gyógyszert, meg időpontok kellettek volna..stb. Azt gondoltam, ha már a gyógyszerem elfogyott és nincs több, talán a sors , és itt az ideje abba hagyni. Kb a 4. napon kezdődött fülzúgás, szédülés, olyan sistergő féle hangok, amiket 3-4 napig bírtam,azután mivel egy családtagom Scippát (escitalopram) szed, és neki volt bontatlan doboz, elkezdtem azt szedni úgy, mint régen kezdtem. Amikor újra el jutottam a doktornőmhöz, elmondtam neki ezeket és már Scippát írt fel ezután. Most, illetve azóta is azon gondolkodom, hogy abbahagynám ezek szedését teljesen, mert tulajdonképpen amiért elkezdtem szedni, az semmit nem változott. (Nagymamám velünk élt, daganatos volt, itthon halt meg a kezemben. A gyermekem akit egyedül nevelek szintén daganatos volt, Ő már jól van. Évek teltek el nehéz helyzetekben, nekem egy beszéd zavarom alakult ki fokozatosan, eleinte csak este felére nem tudtam rendesen beszélni, mostmár nappal is rosszabb, estére meg mintha egy részeg embert hallanék.) Szóval ezen egyáltalán nem segítettek ezek a gyógyszerek, ezért is szeretném abba hagyni. Most nem merem már hirtelen az abbahagyást. Napi 10 mg Scippát szedek most 2 hónapja. Próbálhatnám-e úgy, hogy napi 5 mg egy hétig, aztán még kevesebb, és a végén kb 2-3 hét alatt elhagyni, esetleg ha lennének tünetek, ami ha elviselhetetlen, olyankor egy szem 0.25-ös Xanaxot bevéve. Mivel azt nagyon ritkán vettem be és most is csak alkalmanként gondolnám, talán ahhoz most sem szoknék hozzá. Mi a véleménye a Doktornőnek? Köszönöm válaszát: Zsebi

Dr. Pálvölgyi Rita válasza gyógyszerszedés témában

Tisztelt Kérdező,

A szédülés, fülzúgás, sistergés a Dulsevia elvonásos tünetei voltak. Ezek általában egy héten belül el szoktak múlni maguktól is. Valószínűtlen, hogy rövid szedést követően kialakulnának hasonló tünetek az Escitalopramról történő leállást követően, de ha ez megnyugtató Önnek, lehet lassan elhagyni.

A Xanax- ha csak ritkán veszi be, - nem fog hozzászokást okozni.

Üdvözlettel:

Dr. Pálvölgyi Rita

Kérdés: 2019. július 20., 19:31 ;Megválaszolva: 2019. július 21., 14:23
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
félreértés tisztázása
Tisztelt Doktornő! Pszichiátriai gondozás alatt állok állami intézményben, emellett egy enyhe pajzsmirigy betegséggel is gondoz endokrinológus....
Csalánkiütésre javasolt gyógyszer
Tisztelt Dr nő! Javasolta a Rivoltril gyógyszer szedését, kérdésem az lenne, hogy a loratadint eközben ne szedjem? Mennyire erős gyógyszer, nem...
Paroxat emelése
T. Doktornő! Régóta kezelt pánikbeteg vagyok.Gyógyszereim: 0, 5 mg-os Rivotrilból 3x1.de sok esetben csak 2x1-et szedek mivel jól vagyok.valamint...
gyógyszermellékhatás?
Tisztelt Doktornő! Kényszeres, szorongásos problémák miatt szedek rexetint napi60mg-o. Egy hónapja 4 napon át elfelejtettem bevenni a gyógyszert...
Viszatérhet a nemi vágy?
Szedem a Frontin-t és a Rilex nevű gyógyszert és a mellékhatásoknál az van írva, hogy csökkentik a nemi vágyat. Ha abbahagyom a szedését ezeknek a...