Utazási Félelem!

Tisztelt Doktornő! Egy érdekes problémával fordulok Önhöz. 2009-ben elvesztettem édesapámat. Utána rá fél évre jöttek az első pániktünetek. Mint minden ember én is megijedtem ezektől az érzésekről és én is kicsit bezárkóztam önmagamba. Aztán hamar elkezdtem ezzel foglalkozni mert rájöttem, hogy minden fejben dől el. Sokat jógáztam ami a legtöbbet segített ebben. Azonban egy probléma fent maradt. Valamiért félek utazni. Attól félek, ha túl messze kerülök a biztonságos "zónából" akkor bajom lehet vagy rosszul leszek stb. Igazából próbára soha nem tettem magam ez ügyben. Nem hiszem hogy agórafóbia lenne, mert városomban és közelében minden hova megyek. A nagyobb távolságoktól félek vagy szorongok nem is tudom, hogy hogy írjam le. Mondjuk ha 30Km a másik város és oda át kell mennem, akkor jönnek ezek a dolgok és érzések... A másik érdekesség, hogy ha egy adott távolságot lassan és fokozatosan teszek meg úgymond "szoktatom" magam hozzá, akkor ez az érzés napról napra - útról útra enyhül... Furcsa nem? Nem is értem magam... Olyan mintha ezt csak bebeszélném magamnak és közben semmi bajom sincs! Most már egyre jobban érzem hogy szeretnék utazni a kedvesemmel de bennem van ez a fránya félelem... Gyógyszert pedig nem szeretnék szedni. De ezt szeretném hátra hagyni mert most már nagyon zavar. Természetesen azt észrevettem, hogy pl. alkohol hatására ez az érzés-szorongás enyhül. De az alkoholt nem szeretem és nem is megoldás. Mit kéne tennem? Ön mit javasol? Értem hogy megingott a biztonság érzetem, de biztos vagyok benne, hogy van erre is megoldás és én meg akarom és fogom is találni. Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pálvölgyi Rita válasza közlekedés fóbia témában

Tisztelt Kérdező,

A tünete valóban jól reprezentálja a biztonságérzet megbillenését. Valószínűleg ennek hátterében édesapja elvesztése állhat. Az egyik lehetőség, amit már gyakorol is, hogy egyre inkább kitenni magát a szorongató helyzeteknek, és egyre nagyobb távolságokat legyőzni. A másik lehetőség, hogy pszichoterápiás segítséget vesz igénybe. A feltáró, és a kognitív-behavior technika is segíthet ilyen helyzetben.

Üdvözlettel:

Dr. Pálvölgyi Rita

Kérdés: 2015. december 14., 14:44; Megválaszolva: 2015. december 15., 19:00
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
15 éves gyermek idegrohamjai
Rexetin emelés
Frontin elhagyása
Rexetin álmosság
Gyogyszer mellekhatas