Maszturbálás

Tisztelt Doktornő! A kislányom egy hónap múlva 2 éves.Nem is tudom pontosan mikor kezdődött (újra) , hogy úgy alszik el hogy előtte izgatja magát, hason fekve fel le mozgatja a csípőjét. Tudom hogy ez valamilyen szinten normális is lehet, de komolyan kezdek aggódni hogy valami baj van. A körülmények: 4 hónapja kistesója született, illetve másfél hónapja bölcsibe is jár már, ahol egyébként jól érzi magát, minden rendben.Először kb 8-9 hós kora körül kezdte akkor nem volt "rendszeres" aztán valahogy el is múlt, de most napi szinten minden este csinálja és ha itthon alszik délután akkor a délutáni alvás előtt is, sőt van hogy hallom hogy felébred a a déli alvásból és csinálja.Tőlünk nem leshette el ez biztos.Régebben ölben volt altatva, aztán lassanként elhagytuk, megbeszéltük vele hogy aludjon, ha kell a szomszéd szobában vagyunk, szóljon és megyünk.Néha kicsit pityeregve szólt, mentünk is aztán elhagyta és aztán kezdődött ez.Eleinte nem is szóltunk ezért mert majd elmúlik alapon ráhagytuk, de már nem tudom hogy ez normális e még, hogy ez minden elalvásnál így működik. Mondjuk gondolom a bölcsiben nem.Doktornő mit mondd? Mit tegyünk? tegyünk egyáltalán valamit? Tisztelettel: aggódó anyuka

Dr. Pálvölgyi Rita válasza maszturbálás gyermekkorban témában

Tisztelt Kérdező!

A gyermekkori maszturbálás nem betegség, a feszültség levezetésének egy módja. A nagy változások, melyek kislánya életében bekövetkeztek, vélhetően ismét aktiválták ezt a korábbról már ismert módját a feszültség, szorongás oldásának. Talán érdemes szólni a bölcsiben, ne érje váratlanul a dadusokat, ha ott is tapasztalnák. Bizonyára el fog múlni ismét, ha a feszültség alábbhagy. Ha mégsem így történne, gyermekpszichológushoz lehet fordulni, nem annyira a jelenség, mint inkább a hátterében meghúzódó, feltorlódó érzések miatt.

Üdvözlettel:

Dr. Pálvölgyi Rita

Kérdés: 2015. november 16., 11:57 ;Megválaszolva: 2015. november 16., 14:55
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Faxiprol 75
Mennyi idő után múlnak el az SSRI...
Baba pszichológia
Gyomorbántalmak, szorongás
Testre kiható pszichés panaszok