Gyermekpszichológia

A barátom elvált, 2 kisfia van, 11 és 13 évesek. A papa angol, 20 éve él Magyarországon. Művész típus, bejárta a világot, fotókiállítása volt, novellákat ír, lektorál és angol tanár. A kötöttséget nem szereti, sokat olvas, TV-je nincs. Későn nősült, 42 éves volt mikor az első gyerek született, a gyerekek anyanyelvi szinten beszélnek angolul. Foggal körömmel ragaszkodik a gyerekekhez. Minden reggel viszi Őket iskolába, megy értük és a külön órákra is hordja az imádott 2 kisfiát. Akkor a legboldogabb ha a gyerekek vele vannak. A volt feleségével közös megegyezéssel nevelik a 2 fiút. Be van osztva a gyerekek melyik napon vannak a papával és a mamával. Egyik hétvégén a mamánál, a másikon a papánál vannak a fiúk. A mamának van barátja aki velük is él. A papa a nőügyeit diszkréten kezeli. Én általában azon a hétvégén megyek hozzá ha a gyerekek nincsenek nála, ismernek a gyerekek, de nem erőltetjük, mert megszokták, hogy a papa csak az övék. A 11 éves kisfiú elég sokat betegeskedik. Mikor a papánál van elég sokszor hányni szokott, arra gondoltam gyenge a gyomra, de most inkább arra gondolok a gyereknek gyomoridege lehet. Az utóbbi időben durvább lett a helyzet, szerintem a gyerek egyre nyíltabban kimondja, amit gondol. Volt olyan kijelentése a gyereknek jobb lenne ha a papa meghalna és elküldi a pi-ba, azt mondja Őt senki sem szereti és meg akar halni. Sokszor sír és a mamájához szeretne menni. Szerintem a nagyobb testvérére féltékeny. A teljes igazságot nem akarja vagy nem tudja elmondani. Igazából ez a két gyerek kétlaki életet él és a kisebb fiút ez lelkileg jobban megviseli, szenved ettől a helyzettől. Az én meglátásom szerint leírtam a helyzetet, kérem szépen a válaszukat.

Szigeti Ildikó válasza elvált szülők gyermeke témában

Kedves Kérdező! Elismerésre méltó, hogy aggódik a barátja gyermekei miatt, ezt az aggodalmát érdemes a párjával is megosztani, közösen könnyebb megtalálni a megoldást. A levelében konkrét kérdést nem tett fel, ennek ellenére gyanítható, hogy a kisebbik fiú kapcsán tanácstalan, ami érthető és sajnos indokolt is. Fontos információ lenne, hogy vajon mióta áll fenn ez a helyzet, vagyis mióta él a két gyerek kétlaki életet. Ha a problémák most jelentkeztek, miközben a válást évekkel ezelőtt kimondták, a gyerek viselkedésének hátterében mást kell keresni. Ez esetben pszichológus hathatós segítséget tud adni! Általánosan elmondható, hogy nagyon fontos az idői egybeesést figyelni a gyermekek reakciója kapcsán. Ha a barátja kisebbik fia éppen most váltott iskolát, vagy bármilyen más változás történt az életében, bizony összefüggésbe hozható a furcsának tűnő testi reakciók (rosszullétek, betegeskedés) és szokatlan viselkedés között. Ha nincs is jelentős változás, ne feledjék, hogy a gyerek lassan kamaszkorba lép, ami önmagában elegendő magyarázat lehet a szokatlan megnyilvánulásokra. Megnyugtatásul annyit, hogy nagyon sok, válási krízisen átesett családban jelentkeznek problémák a gyerekeknél. A hazai joggyakorlatban sajnálatos jelenség, hogy a gyermekeket úgymond "közös gondviselésre" ítélik. Ez jogilag a lehető legjobb és legegyszerűbb döntés, ám a gyerekek mentális egészségét gyakorta károsítja ez a külsőleg idilli "megosztás". A gyerekek ugyanis fokozottan igénylik, hogy valahol "otthon" legyenek, az a bázis, ahonnan - még ha kétnaponta is - elmennek, de oda térnek vissza. Bármennyire is rugalmasnak és alkalmazkodónak tűnnek a gyerekek, csak kevesen bírják sérülésmentesen megélni a kétlakiságot. Éppen ezért - ha nincs más ok a gyerek testi és lelki problémáinak hátterében - indokolt lenne (a barátja feleségével közösen és a gyerekek bevonásával!) kijelölni egy "bázist", ahonnan legfeljebb gyakran mehet a másik szülőhöz, de annak gyakoriságát és időtartamát beszéljék meg a gyerekekkel. Kérjék ki a fiúk javaslatát, hiszen róluk van szó! Amennyiben nem sikerül rendezni a helyzetet, keressenek bátran! Szigeti Ildikó gyermekpszichológus Változás Rendelő Bejelentkezés: 06-20-411-79-04

Megválaszolva: 2013. február 26.

Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek

Mennyire károsak az antidepresszánsok?
Hallucináció vagy más magyarázat?
Xanax elhagyása
Állandóan zenét hallok a fejemben
Ripedon elvonási tünet ellen?
Paraszomnia? Nagyon megijedtem
Üdv! Lenne egy nagyon nagyon ijesztő élményem, amit nem teljesen tudok mire vélni, paraszomnia lehet talán, de pontosan nem tudom. Tegnap (2023.10.03) este...