aggodalmaskodás

Tisztelt Válaszoló! Tavaly januárban kezdődtek testszerte gyakori izomrángásaim, végtagremegések, fáradt voltam, izomgörcsszerű "izomérzéseim" voltak, néha izomgyengeség-érzéssel, változó helyű zsibbadásokkal, melyek elmúltak. Akkor neurológust kerestem fel, aki megvizsgált, kop. MRI-t kért, összességében a vizsgálatok betegséget nem igazoltak, az orvos szerint "jóindulatú" elváltozásról volt szó, melyet kimerültség, stressz okozott. Kb 2 hó alatt múltak el panaszaim, közben sportoltam, futni kezdtem, éltem az életem ezek nélkül a bajok nélkül. Most ősszel ismét gyakori izomrángások jöttek, hosszú ideig tartó remegéssel, ájulásérzéssel. Kb. 3 hónapja tart ez a "műsor". Változatlanul futok heti 3x, a lábaimon az izmok szépen nőttek, sportosabb lett az alsó testfelem, izomsorvadás nincs. (gyakran ráng a talpam, vádlim, combom, kézizmaim, karom stb..) Ritkán vannak panaszmentes órák, még ritkábban 1-1 nap. Annak ellenére, hogy a kezdeti neur. vizsg. megnyugtatott, valamint panaszmentes hónapok voltak, gyakran bepánikolok az izomrángásokra, nagyfokban szorongok, félek esetleges komoly neurológiai betegségtől. Pszichoterápiára járok, gyógyszert nem szedek, csak nyugtató gyógyteát iszom. A pszichiáter szerint egyértelműen a szorongásnak tudható be az állapotom. A kérdésem lényege: pszichés háttérrel lehet-e ilyen gyakori izomrángás, remegés? Mit gondol? Köszönöm válaszát

Dr. Kalóczkai Andrea válasza izomrángások témában

Kedves Kérdező!

Nagyon megnyugtató, hogy a koponya MRI-je nem mutatott betegséget. Leirása alapján valószinű, hogy valóban lelki eredetű betegségről-állapotról van szó. Megnyugtató lenne még egy EEG végzése (elektroenkefalogram - olyan mint az EKG a szivről, csak ez az agyról) , valamint, ha kialakulna valamilyen izomsorvadás, akkor EMG vizsgálat elvégzése (elektromos vizsgálat az izmokról. Ez most felesleges, mivel több helyen észlel rángásokat.) Pszichés okkal mindenféle testi tünet előfordulhat, igy a rángások is.

Kérdés: 2012. december 26., 09:21 ;Megválaszolva: 2012. december 30., 15:48
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Faxiprol 75
Mennyi idő után múlnak el az SSRI...
Baba pszichológia
Gyomorbántalmak, szorongás
Testre kiható pszichés panaszok