Pszichológiai székrekedés

Kedves Doktor Nő/Úr! Pár hete költöztünk el a lakásunkból, ahol eddig éltünk. Eddig is gondot okozott az, ha nem voltam otthon és akkor kellett székelnem (kirándulás alkalmával, nyaralás, rokonoknál, iskolában stb.) Ilyenkor inkább visszatartom, ami tudom nem egészséges, de képtelen vagyok bárhol kivéve a saját otthonunkban. Már most ahogy elköltöztünk itt sem tudok székelni. Ez a wc nagyon kis helyiségben van, ami talán szintén gondot okoz nekem. Olvastam erről az interneten, hogy létezik ilyen "pszichológiai székrekedés". A szerencsém az, hogy pár utcával van lentebb a másik lakás, ami ugyanúgy megmaradt a mi tulajdonunkban, így oda járok vissza wc-re, de ez így nagyon kényelmetlen helyzet nekem. Tanácstalan vagyok, mit tudnék tenni a helyzet könnyítése érdekében? Köszönettel! M.Éva

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Veress Dóra válasza székrekedés témában

Kedves Éva!

Az ön esetében valószínűleg arról lehet szó, hogy valamilyen lelki gát vagy korábbi rossz tapasztalat miatt nem tudja ellazítani a végbélzáró izmait és így nem tudja kiüríteni a székletét. azt javaslom, hogy keressen fel egy pszichológust, akivel együttesen fel tudják deríteni a probléma okát és a megoldást is ki tudják dolgozni. Addig is javaslom, hogy próbálja növelni és lazítani a széklete mennyiségét fokozott folyadékbevitellel és rostdús táplálkozással. A hashajtók használatát nem javaslom, mivel könnyen hozzá lehet szokni az ilyen jellegű segítséghez.

Kérdés: 2012. augusztus 28., 11:20; Megválaszolva: 2012. augusztus 29., 22:20
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
krónikus székrekedés
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! 20 éves lány vagyok, és problémám a következő: Március végén távoztam egy pszichoterápiás osztályról....
Székrekedés lelki oka
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Kislányom (3 éves) kb egy éve küzd székrekedéssel, amihez több ok is vezethetett. Egyrészt dackorszak, azaz tiltakozás az...
Rexetin álmosság
Gyogyszer mellekhatas
Ez is csak egy kényszergondolat?