Gyógyítható a prosztataműtét utáni vizeletcsepegés?

Édesapámat nyár végén műtötték rosszindulatú prosztata daganattal. A daganat nem volt áttétes. A műtét után egy buszerelin nevű készítményt kapott implantátumként. A műtétet végző orvos tájékoztatása szerintem elég felszínes volt, ugyanis mellékesen említette meg, hogy a veséje is tönkre van menve. Az egész problémát vizelettartási gondok előzték meg. A műtét előtt és után is vizeletelvezető katétert helyeztek a péniszén keresztül a húgyhólyagba. A műtét után a katétert eltávolították. Ezután a vizelet folyamatosan csordogált, majd egyszer csak elakadt. Ismét jött a katéter, de a katéterrel is elakadt a vizelet. A katéter folyamatosan hónapok óta néha cserével, de állandóan fel van helyezve. A kérdésem az lenne megoldható-e hogy a vizelettartás és ürítés ismét egészségesen történjen, hiszen még csak hatvan éves édesapám.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza a prosztatarák témában

A rosszindulatú prosztata daganat műtéténél eltávolítják a prosztatát és a környező szöveteket az ondóhólyagokkal együtt. Ilyenkor a hólyag nyakát az akaratlagos vizelettartásért felelős izom felett szájaztatják a húgycsőhöz. Emiatt a műtét velejárója lehet az utólagos vizeletcsöpögés, ugyanakkor a teljes elakadás is.

A leírásából kiderül, hogy az édesapja fiatal, és a katéterezések az életminőségét jelentősen rontják. Sajnos, csak a türelem az, amit ilyenkor kérni szoktunk, mivel a vizelettartási problémák akár a műtét után fél-egy évig is fennállhatnak.

Üdvözlettel: Dr. Kocsis István urológus

 

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2008. október 21., 16:20; Megválaszolva: 2011. augusztus 11., 07:34
Kérdések és válaszok: Prosztatabetegségek
prosztata megnagyobbodás-potencia
Kedves Doktor Úr! Prosztata megnagyobbodásom van(jóindulatú)2017 Júniusában ez volt a leletemre írva:Prostata 36*44*43 mm nagyságú. Azóta volt egy...
Mesulid hatása a prosztatára
A prosztata visszanõ
Prosztata TUR