Dr. Bor László

Dr. Bor László

sebész
Bemutatkozás:
Legutóbbi válaszai

Epekő műtét utáni éjszakai izzadás és hidegrázás

Tisztelt kérdező! A korai műtét utáni szakban jelentkező izzadás, hidegrázás lehet a szervezet normális reakciója a műtéti trauma hatására. Mérjen lázat! Láz esetén, valamint, ha panaszai ismétlődnek, haladék nélkül keresse fel az Önt operáló intézményt!

FNH

Tisztelt kérdező! Az FNH, amennyiben tényleg erről van szó jóindulatú májbetegség. Az elváltozás természetét szövethenger mintavétellel lehet tovább pontosítani. Nagy mérete miatt képez műtéti javallatot. Leírásából nem derül ki, hogy a májon belül hol helyezkedik el. Ennek ismeretében lehet dönteni a műtét kiterjesztéséről. Keletkezését valóban a fogamzásgátló szedésével szokták magyarázni, meglétét labor vizsgálattal kimutatni nem lehet. A máj regenerációs képessége rendkívül jó, nagyobb májrészlet eltávolítását követően három hónap alatt képes eredeti méretét ismét elérni.

Vakbélműtét után

Tisztelt Kérdező! A vakbél műtétet követően sebfájdalom, ill. hasüregi jelenségek (összenövés, esetleges tályog stb.) ill. a női nemi szervek és az urológiai képletek elváltozásai okozhatnak változó intenzitású és jelentőségű fájdalmat. Keresse fel az Önt operáló intézményt, gondos vizsgálattal itt tudják eldönteni miről lehet szó.

Ultrahang lelet

Tisztelt Kérdező! Teljes mértékben egyet lehet azzal érteni, hogy a daganat miatt eltávolított vese műtét utáni onkológiai/urológiai kontrolljára rendszeresen eljár. Azonban a régebben fennálló panaszokat okozó epekövessége is műtéti megoldást igényel. Ezt napjainkban, amennyiben nincsenek korábbi felhasi műtéti hegei „kulcslyuk” sebészeti módszerrel végezzük. Legutóbbi Uh lelete a korábbi apró epekövek „összeolvadását” írja le. Az epehólyagrák valószínűsége kicsi, ezt a kivett epehólyag szövettani vizsgálatával lehet egyértelműen igazolni ill. elvetni. Igaza van, epehólyag daganat csak köves epehólyagban alakul ki, azonban az epehólyag rák megelőzésének leghatékonyabb módszere az idejében elvégzett epehólyag eltávolítás. Keressen fel sebész szakorvost! Üdvözlettel, dr. Bor László PhD

Felhasi kitüremkedés

Tisztelt Kérdező! Leírásából nem derül ki, hogy az art.mesenterica syndroma miatt milyen műtétet végeztek. Életkorából adódóan valószínűsíthető, hogy az art. mesenterica-ja nem záródott el, azonban külső nyomás okozta funkcionális zavarról lehetett szó. A jelzett helyen lévő csomó eredetét érdemes tisztázni, hogy a hasfallal összefüggésben áll-e, nincs-e eddig fel nem ismert hasfali sérv a hátterében. További panaszai egyértelműen sav eredetűek, gyomor ürülési zavarral, rendezetlen bélműködéssel magyarázhatók. Ezek kontrollja a továbbiakban is indokolt. Gyakori, kis mennyiségű, zsír-és fűszerszegény étrendet tartson. Érdemes odafigyelnie, hogy a savcsökkentő készítményeket az étkezéseket megelőzően legalább egy órával szedje be. A későbbiekben Tápcsatornai Funkcionális kivizsgálása is indokolt lehet.