Dr. Barcsai Tímea

Dr. Barcsai Tímea

jogász
Bemutatkozás:
Legutóbbi válaszai

Mi a helyes eljárás?

Tisztelt Kérdező! Jogszabályi szinten nincs (eljárási utasításban elképzelhető) lefektetve a karton átadási módja, azonban legjobb tudomásom szerint két úton van erre lehetőség: kiadják a betegnek, de előtte másolatot készítenek belőle, illetve postázzák a megadott orvos részére. Gondolom az asszisztens azért a posati utat választotta, mert az később visszakövethető. Azaz ha esetleg eltűnt volna a karton bizonyítható, hogy a posta hibázott. Tehát volt joga ehhez az asszisztensek. Természetesen joga van tudni, hogy választott háziorvosát helyettesítés esetén melyik orvos helyettesíti. Ezt a felvilágosítást meg kellett volna kapnia telefonon. Üdvözlettel.

Ápolási díj

Tisztelt Kérdező! Amennyiben a korábbi igényléshez képest módosulás történt akár az ápolt személy egészségével kapcsolatosan, akár a család jövedelmében vagy a család birtokában álló ingó és ingatlan vagyontárgyakban, abban az esetben ismételten nyújtható ápolási díj iránti kérelem. Üdvözlettel.

Magánrendelés

Tisztelt Kérdező! A fizetésből a járuléklevonás az állami egészségügyi ellátás finanszírozására szolgál. Azaz a magánrendelés költségét nem fedezi. Üdvözlettel.

Magánrendelés

Tisztelt Kérdező! A magánrendelést az orvos saját szabad akaratából végzi, általában vállalkozásként melyért Önnek fizetnie kell. Több magánorvos nem áll szerződésben az OEP-pel, azaz minden költséget a betegnek kell megfizetnie. Ez egy szolgáltatás és Ön dönti el, hogy államileg finanszírozott keretek között veszi igénybe vagy magánorvoshoz fordul, mely sokbe kerül. Az, hogy egy vizsgálatért, mennyit kér az orvos az orvos döntése, nincsenek rögzített árak magánrendelések esetén. Pl. Fogorvos esetén - általában az OEP-el is szerződésben állnak - a fogmegtartó kezeléseket az OEP megfizeti az orvosnak, azonban ha Ön nem amalgán tömést szeretne, amit szintén az OEP fizet, akkor az esztétikai tömés díját Önnek kell megfizetnie. A magánorvos a tevékenység ellátásához szükséges minden eszközt, berendezést a saját költségén szerez be, nem kapja az államtól, ezért jelentős összegeket kérhet egy vizsgálat elvégzéséért. Üdvözlettel.

Tájékoztatás kérése igazságügyi orvosszakértői dóntésről

Tisztelt Kérdező! Minden igazságügyi orvosszakértő a saját meglátásának megfelelő mértékben veszi figyelembe a más szakorvosok által kiállított szakvéleményt és összességében állapítja meg egészségkárosodásának mértékét. Pl.: Szemorvos szerint a látáscsökkenés mértéke 30%, de az összmunkaképességét 15%-ban csökkenti. Azaz az igazaágügyi szakértő összességében értékeli a különböző betegségeket. Amennyiben úgy véli, hogy a szakvéleményt készítő orvos nem vett minden betegséget megfelelően figyelembe joga van másik szakértőt kérni. Ha ezt bírósági eljárás során teszi, az újabb szakértő díja Önt terheli. Aztán a bíróság mindkét szakvélemény meghallgatását és ütköztetését követően a saját belátása szerint dönt az ügyben. Üdvözlettel.