• Mit tanácsol?

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Tisztelt doktornő/úr! 6 éves gyerekről lenne szó. 31 hétre született. Nem kúszott, nem mászott, egészséges. A probléma a következő. Semmit nem játszik egyedül. Csak tv-t néz és telefonozik, ha a felnőtt engedi. Ha a felnőtt mondja, hogy gyere homokozzunk akkor nagyon lelkes és jön. Kb 5 perc közös játék, aztán mindenért morog, csapkod. Pl. Nekem nem sikerül a vár, nekem az a lapát kell, te ott ülsz, ahol én akartam, te rakd a homokot az én formámba ( kezében tartja a formát). Nagyon dühítő. Minden közös játék vitatkozásba megy át, mindig irányít, hogy neki kelljen a legkevesebbet az adott játékkal foglalkoznia. 13 kg túlsúlya van. Ha éhes nagyon veszekszik és csúnyán beszél. Az óvodában sokszor megverik, de visszaüt megvédi magát. Okot nem tudok. ( de azt igen, hogy nem jó vele játszani a sok parancsolgatás miatt) Gondolom a gyerekek ezt nem nézik el, nem úgy mint a felnőttek. Nagyon akaratos, amit a fejébe vesz, azt egyfolytában mondja, ezt úgy értem, hogy kitalálja, hogy ő megy xy helyre, tegnap 6 órán keresztül mondogatta, hogy megy. Nagyon türelmetlen, mindent amit lát kérdez pl. Locsolok, oda jön... mit csinálsz? Te mire gondolsz? Locsolsz. Számtalan ilyen eset van. Számok nagyon érdeklik. A rajza mindig ugyanaz, egy kör szem, száj ( vízszintes száj) fül helyén kar és 2 láb. Hol kisebb, hol nagyobb alakban. A teret néha kitölti firkával, néha nem. Különböző mese figura neveket ad a rajznak, de nincs alaki különbség. En nem az anyukája vagyok, de közeli rokon. Anyuka 2 hónapja kórházban van 2-dik babát szült. Gyerek velem van. Nagyon szeret, nagyon elvan anyukája nélkül. Ez a probléma nem ez a 2 hónapja van, hanem amióta járni tud... kérdésem a következő: jól látom, hogy ez nem normális viselkedés? Érdemes lenne gyermek pszichológushoz elvinni? Köszönöm válaszát.

        Bujdosó Balázs válasza a gyermek viselkedése témában

        Tisztelt Kérdező, tisztelt Asszonyom! Sajnos nincs jó hírem. Azt valószínűsítem, hogy a probléma, amellyel kapcsolatban megkeresett, valós. Célszerű lenne vizsgálat kérésével szakemberhez fordulnia. Sajnos azt ezekből az adatokból/ismérvekből nem tudom megállapítani, hogy melyik intézmény lenne illetékes. Ez FONTOS, mert ha rossz irányban kezdődik a probléma diagnosztizálása, az időbeni veszteséget,(sőt esetleg más problémákat) IS EREDMÉNYEZHET. Miután kizárólag a rajzokra tud (illetve tudunk) támaszkodni, kérem, a gyerek összes rajzát az életkor és az általa adott "megnevezéssel" együtt küldje el a [email protected] e-mail címre. Ez esetben esetleg azt is meg lehet határozni, hova kell(ene) fordulnia.


        Bujdosó Balázs
        Igazságügyi pszichológus, igazságügyi gyógypedagógus Online kérdés feltevés - Webbeteg.hu További orvosok

         Bujdosó Balázs

        Kérdés: 2020. június 27., 11:37; Megválaszolva: 2020. június 30., 12:22

      • Kérdések és válaszok a témakörben: