Nagyon fájdalmas peteérés?!?

Üdv! Kis Liliom vagyok. Korábban nem volt semmi problémám a peteéréssel, nem is éreztem a megtörténtét...a menstruációm viszont fájdalmas és görcsös volt, sokszor szinte cselekvőképtelenné tett az erősségével, és akár 2-3napig is rosszullétet okozott. Három éve szültem egy gyereket, és utána mintha kicseréltek volna: a menstruációm tünetei teljesen megszűntek! Csak enyhe fáradtságot éreztem, semmi többet. Sokáig nem örülhettem ennek, mert pár hónappal a gyermek születése után rendszeresen elkezdett jelentkezni egy, a régi görcsöknél, fájdalmaknál sokkal erősebb és sokkal több napig tartó fájdalom. Fogalmam nem volt, mi lehet, arra gyanakodtam, hogy a császármetszés utóhatása lehet, vagy esetleg azt követően kialakult rendellenesség okozhatja. Több helyen vizsgáltattam magam, ott is, ahol szültem, és mindenütt azt a diagnózist adták, hogy Mittelschmerz, vagyis ugyebár középidős fájdalom... Kérdésem az volna, hogy létezik ilyen eset, mely szerint sosem érzi valaki ezt, de a szülés után olyan erős görcsös fájdalmai lesznek peteéréskor, hogy szinte mozdulni sem tud?!? Ráadásul még számos más kísérőtünet is van: a legerősebb görcsök közben hányinger, émelygés, erős fejfájás, szédülés, majd pár nap múlva erős bélmozgás, gyomorbántalmak, székletürítési kényszer, még pár nap múlva húgyhólyag-feszülés, vizeletürítési kényszer. A fájdalom pedig mindenhová szétterjed, deréktájra is, de leginkább a császármetszés hegeinél koncentrálódik. Mindez összesen kb. 7-10napig is eltart, persze nem szüntelenül, de minden nap átlagban legalább 5-6szor rám tör az erős fájdalmas görcs... Nagyon el vagyok keseredve, mert emiatt munkába sem tudok állni, pedig nagyon nagy szükség volna rá! Egy halmozottan sérült gyermeket nevelek, akinek szeretnék mindent megadni... Még valami: nagyon sok gyógyszert kipróbáltam, erős hatásúakat, és nem-szteroid hatóanyagúakat, de semmi nem segít! Egyedül a melegítés tud időnként kissé enyhíteni a tüneteken... de az sem mindig, és van, hogy csak sokára... Nem tudok belenyugodni ebbe az egyszerű diagnózisba, mely lényegében azt mondja ki, hogy szenvedéseim "normálisak", egy természetes dolog kísérőtüneteit érzem, mert szerintem ami természetes, az ennyire nem fájhat, és főleg nem ilyen hosszasan! Írtam már más weboldalon is a problémámról, választ várván, és felmerült az az elmélet is, mely szerint problémáim hátterében lelki okok (is) állhatnak...amik azzal is összefügghetnek, hogy súlyos beteg gyermeket szültem. Én viszont úgy érzem, hogy ezt a problémát a lehetőségekhez képest jól kezelem, elfogadtam, feldolgoztam, és nem érzem a történteket a "nőiségemen esett csorbának"! Tehát inkább szervi bajra gyanakszom, de semmilyen lehetőséget nem zárok ki, mert ezeknek a görcsöknek muszáj múlniuk, vagy legalább enyhülniük, mert minden hónapban egyre erősebben érzem, hogy ezt már nem tudom elviselni, és félek, egyszer nagyon rossz kimenetelhez is vezethetnek a rosszulléteim... Elnézést, hogy hosszan írtam, köszönöm, hogy türelmesen végigolvasták! Tisztelettel: Kis Liliom

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Deli Tamás válasza a peteérés témában

Kedves Kis Liliom! A pszichés okot valóban érdemes szem előtt tartani, de ennek kivizsgálása pszichológusnál/pszichiáternél akkor szükséges, ha a szervi okok kizárhatók. 10 napig tartó középidős fájdalom a leírt tünetekkel nincs. Szervi okok között kizárandó nőgyógyászati ok (endometriosis - bár a tünetek ciklus közepi jelentkezése ez ellen szól kicsit -, illetve a műtét miatti vagy kismedencei gyulladás okozta összenövés), de belgyógyászati ok is (gyulladásos bélbetegség (colitis ulcerosa, Crohn-betegség stb.), esetleg a tünetek pontos jellege alapján reumatológiai, neurologiai vagy urologiai ok. Én az Ön helyében vagy a nőgyógyásznál, vagy a háziorvos segítségével és iránymutatása alapján kezdenék kivizsgálást. Remélem, tünetei okát megtalálják, jobbulást kívánok.

Dr. Deli Tamás
Dr. Deli Tamás szülész-nőgyógyász szakorvos
Kérdés: 2011. október 12., 12:17; Megválaszolva: 2011. október 16., 11:52
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Nőgyógyászat
Nuvaring használata több mint 4...
Hova forduljak?
Lehetek terhes?
Mi okozhatja a panaszaimat?