Méh polypus

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Novemberben egy 11*4 mm-es polypust találtak a méhemben nagyjából azon a területen, ahol a petesejt meg kellene tapadjon. Azóta többször is vizsgáltak már UH-n, és egyéb góc képleteket is találtak, de azt mondták az nem befolyásolhatja a teherbe esést. A polypust most mindenképp el akarják távolítani egyik vizsgáló orvosom teljes kürettel, a másik csak a polypus környéki kürettel. Azt szeretném kérdezni, hogy ez a küret befolyásolja-e a későbbi babavállalást, illetve a teljes vagy részleges küret az eredményesebb és humánusabb? Illetve polypus mellett lehetséges-e a teherbeesés egy átjárhatósági vizsgálat után (átjárható volt mindkét petevezető)? Köszönettel: Szné H. Orsolya

Dr. Deli Tamás válasza méhtest témában

Kedves Orsolya!

Ha a "részleges küret" a hysteroscopos, "kamerás" vizsgálatot és polipeltávolítást takarja, az mindenképpen jobb, mint a "vakon" végzett teljes küret, de a későbbi terhesség bármelyik után lehetséges, illtve mindkét módszer alkalmas a polip eltávolítására. Polip mellett is megfoganhat terhesség, de ha tartósan nem jött létre terhesség vagy ismételt vetélései voltak, ezek oki tényezője lehet a polip és így az eltávolítása indokolt.

Dr. Deli Tamás
Dr. Deli Tamás szülész-nőgyógyász szakorvos
Kérdés: 2011. április 09., 14:02; Megválaszolva: 2011. április 10., 16:36

Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek

Méhtest Polip kórszövettan
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Édesanyám az alábbi leletet kapta méhpolip eltávolítás után, de magyarázatot nem fűztek hozzá. Aggódik, hogy jót...
Folyadék alapú cytologiai lelet
Irritált hüvely bemenet
Lehetek terhes előváladéktól?
Nőgyógyászati probléma