krómoszóma rendellenesség?

Kedves Doktor Úr! Az utolsó mensesemet követően tüdőszűrésem volt. Ezután négy hétre vált világossá számomra, hogy terhes vagyok. A 18 hetes genetikai ultrahangon arteria umbilicalis singularis (a köldökzsinórban 3 ér helyett csak egy véna és egy artéria látható) . Ezt a 21.héten ismét igazolták, de a késői terhesség miatt további vizsgálatra nem küldtek (nem lenne meg a magzatvízvétel eredménye a 24.hétig) Kérdésem, hogy lehet-e ennek köze és hatványozta-e ezt a kockázatot a korai sugárzás (tüdőszűrés) , és ezt sajnos elfelejtettem megkérdezni, hogy emiatt nagyobb-e az esély a krómoszóma rendellenességre? És ha igen, most lassan 22 hetesen mit tehetnék, hogy kiderüljön, hogy egészséges-e vagy beteg-e a baba. Nagyon aggódom. Köszönettel

Dr. Deli Tamás válasza terhesség témában

Tisztelt Hölgyem!

Az igen korai tüdőszűrés bizttosan nem befolyásolta a kromoszómákat (ha abban a terhességi korban károsodás történik, minden vagy semmi elv alapján vagy vetélés következik be, vagy teljesen kijavításra kerül a hiba) .

Az arteria umbilicalis singularis nem ritka állapot (kb. minden 100. magzatnál látható) . Ha más ultrahanggal kimutatható rendellenesség nem kíséri, alig nagyobb a kromoszóma- vagy fejlődési rendellenesség gyakorisága, mint ha nem lenne a. umb. singularis. Ha más rendellenesség is kimutatható ultrahanggal, a kromoszómarendellenességek előfordulása gyakoribb. A bizonyosságot csak a kromoszómarendellenesség jelenti, de nyilván mindent mérlegelve nem véletlenül nem javasolták Önnek az amniocentézis elvégzését..

Dr. Deli Tamás
Dr. Deli Tamás szülész-nőgyógyász szakorvos
Kérdés: 2011. március 21., 19:19 ;Megválaszolva: 2011. március 22., 21:03
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
11 napja késik a menstruációm
Mikrobiológiai lelet
Terhesség és Citologia HSIL, HPV 45
Szedhetem e a következő hatóanyagú...
2 étrendkiegészítőt szeretnék szedni. Kérdésem, hogy lehet e kismamaként illetve szoptatás alatt. -Az egyik étrendkiegészítő: fekete bodza és...
Terhesség