női hormonok

Kedves Doktornő/Úr! A gesztagén, progesztogén, progeszterin, progeszteron, sárgatesthormon és a többi hasonló nevű mind ugyanannak a hormonnak a neve? És az ösztrogén egyenlő a tüszőhormonnal? Ugyanis ahogy olvasok a fogamzásgátlásról, már kicsit összezavarodtam ez miatt. Van különbség köztük? Olyan a különbség, mint pl. a szulfid és a szulfát között, hogy valójában teljesen eltérő vegyület mind a kettő? Vagy csak a nevük ilyen más?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Deli Tamás válasza női hormonok témában

Tisztelt Kérdező!

Igen-igen leegyszerűsítve:

A tüszőhormonok = ösztrogének 3 vegyület (ösztron, ösztradiol, ösztriol) , más hatáserősségűek, az ösztriol a méhlepényben termelődik, a másik kettő leginkább a petefészekben (nem kizárólag) .

Progeszteron = progeszterin = sárgatesthormon. Ez gesztagén=progesztagén hatású hormon, de gesztagén (a progeszteronnal analóg hatású) számos mesterséges vegyület is van.

A fogamzásgátlókban nem természetes ösztrogén és nem természes gesztagén van, hanem ezek szintetikus analógjai (ösztrogénanalóg: etinil-ösztradiol, illetve ösztradiol-valerát; gesztagénanalóg: nagyon sokféle vegyület) . Az életet bonyolítja, hogy a gesztagénanalógoknak nemcsak gesztagén, hanem mineralokortikoid és androgén hatása is van, ez segít a fogamzásgátlók működésének megértésében, de sokkal bonyolultabbá is teszi a képet.

Dióhéjban ennyi, remélem, nem vette el teljesen a kedvét - mindenesetre jó, hogy van, aki ennyire tudatosan igyekszik tájékozódni a fogamzásgátlószedés elékezdése előtt.

Üdvözlettel,

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Dr. Deli Tamás
Dr. Deli Tamás szülész-nőgyógyász szakorvos
Kérdés: 2010. október 07., 06:18; Megválaszolva: 2010. október 11., 17:32
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Hajhullás oka
Tisztelt Doktor Úr! Már 5 éve hullik a hajam. Minden vizsgálat megtörtént, ami szóba jöhet a hajhullás kapcsán. Nem volt semmi gond. A...
Babavárási nehézségek
Tisztelt Doktor Úr! Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy 2,5 éve próbálkozunk a párommal, hogy legyen gyermekünk, de mindidáig hiába. Sajnos...
Lehet hogy termékeny vagyok még?
9 hónapja nem menstruálok se barnázás se semmi szerettem volna párommal még gyereket 5 napja has szúrkálás van a méhben vettem peteérés tesztet...
Méhsüllyedés, hüvelysüllyedés
Tisztelt Doktor Úr! Az alábbi kérdésben szeretném a véleményét kérni. Elülső oldali hüvelyi süllyedés/sérv, méhsüllyedés esetén milyen...