Mirena

Tisztelt Válaszadó! 42 éves vagyok, két gyermekem van. Nagyon sokáig tablettát szedtem, ami a vége felé aurás migrént okozott. Orvosom 4 éve hagyományos spirált tett fel. Nagyon rossz tapasztalatokkal tűrtem eddig: rövid ciklus, egy hét menses, nem kevés vérzéssel, gyakori hüvelygyulladások hol ezért, hol azért, már a strandra sem mertem menni, mert azonnal össszeszedtem valami bacit, amit utána alig tudtunk kikezelni. A méhszájon "másszínű hám van" és enyhe folyásom mindig volt, talán pont ebből kifolyólag. Együttlét után pedig másnap! fájt a hasam, volt, hogy pecsételtem is. Orvosom azt mondta, ez természetes mellette, és ha "amúgy" bevált, tartsam meg. Másik orvost is megkerestem, aki azt tanácsolta, hogy amúgy is 4 éves már, és Mirenára le kellene cserélni. Hallgattam rá, levette a régit a múlt hónapban és már fel is tenné a Mirenát a következő mensikor. Nem is a pecsételgetéstől tartok, hanem inkább attól, hogy visszatér a migrén, ami iszonyat volt. Az orvos szerint nem fog, mert helyileg hat, és kevés jut a véráramba. A tájékoztatón annyi elrettentő dolog van még a migrénen kívül, a libidócsökkenéstől kezdve a fejfájáson át a hasi fájdalmakig, hogy most igen kétségbe vagyok esve, hogy mitévő legyek. Sajnos az óvszert a férjem sem, és én sem szeretem. Szeretném megkérdezni a véleményét. Köszönöm.

WEBBeteg szakértő válasza aurás migrén témában

Tisztelt Kérdező! A számos felsorolt mellékhatástól ne ijedjen meg, az minden gyógyszeren szerepel. A Mirena nagyon jó eszköz. A fogamzásgátlók alkalmazására vonatkozó legfrissebb (2010. május legvégi) WHO és CDC ajánlás szerint aurával jelentkező migrén esetén a Mirena használatának elkezdése életkortól függetlenül az 1-től 4-ig terjedő skálán 2-es szinten javasolt, ami azt jelenti, hogy az előnyök és kockázatok mérlegelése után inkább az előnyök felé billen a mérleg nyelve, a Mirena használata nem ellenjavallt. Más kérdés, hogy ha a migrén kifejezetten a fogamzásgátló szedése mellett jelentkezett, én nem biztos, hogy megkockáztatnám ennek a módszernek a használatát. Az is igaz viszont, hogy a hatóanyagból (levonorgestrel) valóban kevesebb ju a keringésbe, mint ha szájon át szedné. Mindezeket megfontolva érdemes orvosával együtt dönteniük. Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2010. október 03.

Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek

Auras migrén 2
Kedves Doktornő! Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszát! Azért írok újra, mert kicsit megijedtem. Milyen vizsgalokat lehet elvégezni még érproblemakra...
Auras migrén
Kedves Doktornő! Pár hónapja jelentek meg először a szemem előtt ezek a furcsa fények, egyik oldalt, tartott kb fél órát, amikor már nagyon homályosan...
Állandó fejfájás
Tiszelt dr! Állandó fejfájással küzdök, ritkán kíséri egy szörnyű rosszullét. Ez félévente vagy évente egyszer történik velem. Homályosan látok a bal...
Aurás migrén =agyvérzés
Tisztelt Webdoktor! Aurás migrénben szenvedek. Múltkor egy magazinban olvastam, hogy aurás migrénnél idősebb korban nagy a kockázata annak, hogy agyvérzés...
Barna ovulációs folyás antibiotikumtól
Gardasil-9 hpv elleni oltás / teherbe...