Auras migrén

Kedves Doktornő! Pár hónapja jelentek meg először a szemem előtt ezek a furcsa fények, egyik oldalt, tartott kb fél órát, amikor már nagyon homályosan láttam periferikusan. A neurológus aurás migrént diagnosztizált. A tegnap újra volt és azt vettem észre, hogy az esetek többségében akkor jelent meg a fény, miután nagyon erős köhögésem volt. (van, hogy félrenyelek valamit és olyan erősen kezdek köhögni, hogy egy idő után a kezeim is elzsibbadnak de hamar rendbejovok) Valamiért nekem az ilyen erős köhögés utan jelenik meg ez a nagyon erős fény, oldalt és miután lejar, van, hogy feloldali fajfajasom is lesz, van, hogy nem. Van ilyen, hogy auras migrén fejfájás nélkül? Mi köze lehet a köhögésnek ehhez a típusú fejfájáshoz? Múlt év novemberében voltam koponya MRen, fel oldali hipoplazian kívül mást nem találtak.. Azt mondták, hogy egyik ér szűkebb, mint a másik de ez nem számít betegségnek. Voltam szemészetre is, ott azt mondták, hogy nagyon szűkek az erek a szememben de nincs mit vele kezdeni. Látótérvizsgálaton is voltam, ott a periférkus pontokat nem láttam, egyik odalon sem, a doktor szerint ez is az erek szűkössege miatt van. Ezenkívül extrasziszolem is van. Amikor a kislányommal várandós voltam, ezelőtt 3 évvel, akkor is láttam ilyen erős fényes valamit, zsikzakkokat vagy csillagokat a szemem előtt, akkor azt mondták hogy a magas vernyomastol is lehet, mert a terhesség alatt nagyon megelemkedett de amúgy nagyon alacsony. Lehetett már akkor is ez a migrén? Akkor nem volt ilyen kifejezett erős fejfájásom, inkább csak a tarkóm nyomott. Pár hete, hogy elég sokat szédülok, bizonytalan vagyok az ülésnek és a jarasnal is és mintha ügyetlenebb lennék, ezenkívül indokolatlanul fáradok, lehet ezen tüneteknek a migrenhez köze? Kutakodjak tovább, hogy mi lehet a baj? Akkor nekem valami baj van az ereimmel? Nagyobb a kockázat különböző betegségekre? Vagy csak tényleg "rossz kiadás" vagyok, ahogyan az egyik orvos fogalmazott? Mennyire veszélyes ez az auras migrén? Mit tehetek ellene? Köszönettel, Adrienn

Dr. Szabó Zsuzsanna válasza aurás migrén témában

Tisztelt Kérdező!

Előfordulhat, hogy az aura tüneteket nem követi fejfájás, ez különösen riasztó lehet. Ha fejfájás sem jelentkezik a többi, ún. aura jelenségen kívül, akkor általában csendes migrénről beszélhetünk (migrénes vizuális aura fejfájás nélkül)Ne gondoljuk azonban, hogy ha nincs fejfájás, az aura jelenségek, így a vizuális zavarok nem olyan kellemetlenek.

Elképzelhetőnek tartom, hogy a terhesség alatti panasza is lehetett hasonló okból, de valóban a magas vérnyomás is tud ehhez nagyon hasonló tünetekkel járni.

Azt tanácsolom hogy a szédülés, bizonytalanság, gyengeség miatt érdemes lenne ismét felkeresni a neurológust, hogy folytassa a kivizsgálást, regáljon az ér problémákra, illetve fontos lenne rendszeresen mérni a vérnyomását, és vérvételre is menni, én a pajzsmirigy funkciót is ellenőrizném a vérvétel során, ugyanis esetleg felmerülhet pajzsmirigy probléma is a tünetei hátterében.

Vannak olyan állapotok is, amelyek kiválthatnak migrénes rohamot, mint például a dehidráció, (érdemes sok folyadékot fogyasztani) az alkoholfogyasztás (különösen a vörösbor), a kevés alvás, a hosszú autóvezetés, a túl sok koffein, bizonyos szagok, hangok, fények és egyes ételszínezékek, - adalékok, ezeket érdemes kerülni, odafigyelni a megfelelő alváshigiénére is.

A migrénes rohamok csökkentésére neurológus tud gyógyszert felírni, mellyel jelentősen csökkenthetőek ezek a nagyon kellemetlen tünetek, és ahogy ön is tette ezt a betegséget mindenképpen érdemes kivizsgáltatni és kezeltetni.

mielőbbi jobbulást kívánok üdvözlettel dr Szabó Zsuzsanna

Kérdés: 2022. július 30., 16:22 ;Megválaszolva: 2022. július 30., 16:50
Kérdések és válaszok: Fejfájás, migrén
Auras migrén 2
Kedves Doktornő! Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszát! Azért írok újra, mert kicsit megijedtem. Milyen vizsgalokat lehet elvégezni még...
Állandó fejfájás
Tiszelt dr! Állandó fejfájással küzdök, ritkán kíséri egy szörnyű rosszullét. Ez félévente vagy évente egyszer történik velem. Homályosan...
Fejfájás okai mi lehet?
Halánték fájdalom nyeléskor
2 hete kezdődött a halánték fájdalmam bal oldalon, minden nyelésnél belefájdul a halántékom is. A kérdésem, hogy mi lehet az oka?...
Fejfájás és szédülés
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Tavaly augusztusban egyik nap arra ébredtem, hogy szédülök és fáj a fejem. Mindkét tünet folyamatosan fennállt és...