sumetrolim szedése korai terhesség alatt

Tisztel Doktor úr/Doktor nő! 2010. június 17.-én volt az utolsó menstruációm kezdete, férjemmel gyereket szeretnénk, így nem védekezünk. Július 14.-én nehezen viselhető torokfájásra 2*2 darab Sumetrolim (400 mg) tablettát szedtem összesen 10 darabot (2 és fél napig). A gyógyszerszedés megkezdése előtt terhességi tesztet végeztem, negatív volt. Ma, 2010. július 23.-án a terhességi teszt pozitívnak bizonyult. Mindeközben folyamatosan szedtem folsavat is. Lehet-e bármilyen hatással a gyógyszer a magzatomra? Köszönettel Zsuzsa

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Deli Tamás válasza a sumetrolim, terhesség témában

Tisztelt Kérdező! A Sumetrolim a folsav hatását gátló antibiotikum, így a velőcsőzáródási rendellenességek kockázatát (különösen a terhesség Ön által is említett legkoraibb szakaszában szedve) növeli, illetve állatkísérletekben a vetélések gyakoriságát is emelte. Szintén állatkísárletek viszont azt is mutatták, hogy a megfelelő dózisban szedett folsav a Sumetrolim magzatkárosító hatását ki tudták védeni. Mindenképpen azt javaslom fentiek ismeretében, hogy a gyógyszerszedés miatt mielőbb, de mindenképpen lehetőség szerint még a terhesség betöltött 12. hete előtt keressen fel egy genetikai tanácsadást, ahol a kockázatfokozódás mértékéről tájékoztatni tudják, illetve a megfelelő ultrahangvizsgálatokat (szükség szerint a szorosabb ellenőrzés érdekében a rutin 12. és 18. hetin kívül is) el tudják rendelni. Üdvözlettel,

Dr. Deli Tamás
Dr. Deli Tamás szülész-nőgyógyász szakorvos
Kérdés: 2010. július 23., 11:11; Megválaszolva: 2010. augusztus 02., 17:30
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Ciszta vagy petefeszekrak?
Fertőzés lehet
Mell elváltozása
Késői pete érés , PCOvagy...
Hüvelyi folyás